Українці понесли цінності в банківські сейфи?

Українці понесли цінності в банківські сейфи?

Четвер, 18 серпня 2011, 11:15 -
Обираючи комірку, слід розуміти, що речі можуть зникнути, хоча такі випадки рідкісні. Крім того, варто поміркувати, який банк найбільш неприступний для злочинців чи державних органів. Податкова та СБУ дедалі глибше проникають у приватне життя громадян, тож цей момент стає дедалі важливішим.

Цього літа населення активізувало оренду індивідуальних сейфів у банках. У деяких банках навіть скінчилися вільні комірки.

"Недавно в чотирьох банках я почув: "Сьогодні останню комірку віддали". Це може означати або банальний збіг, або сезонний попит під час відпусток, або нестачу комірок. З іншого боку, я прийшов у банк, бо не вірю в стабільність гривні. Схоже, я такий не один", - розповів ЕП керівник однієї з невеликих інвестиційних компаній.

За словами менеджера, він мав невелику суму і вирішив не виводити її в офшор, а скористатися коміркою. При цьому він перевів заощадження у валюту. Свій скептицизм фінансист пояснює інтуїцією.

"Висновки можна робити, якщо додати ще кілька академічних факторів, наприклад, обсяг попиту на валюту. Однак мене зазвичай "бадьорять" нестандартні спостереження. Не пам'ятаю, хто прогнозував уповільнення економіки США за величиною недопалків після бейсбольних матчів", - зазначив він.

Реклама:

Як відомо, в кінці 2008 року в Україні востаннє спостерігався надзвичайно високий попит на оренду банківських сейфів. Тоді люди виймали депозити з банків, купували долари чи євро і залишали їх у комірках тих самих установ. Останнім же часом пожвавилися розмови про прихід наступної хвилі світової кризи.

"Нині виведення капіталу з пострадянської східної Європи відбувається внаслідок глибших тенденцій, пов'язаних з другою хвилею кризи. Ризик стає непопулярним серед інвесторів. Вони вважають регіон ризикованим для ведення бізнесу", - зазначив заступник голови ради громадського руху "Фронт змін" Андрій Пишний.

Чому зріс попит

ЕП поцікавилася у банків, чи справді попит на сейфи сягнув рівня 2008 року.

"Так, наш банк відчуває підвищений попит на оренду індивідуальних сейфів, особливо в період літніх чи зимових відпусток. Відпочиваючи, клієнти хочуть бути впевненими в надійному захисті своїх цінностей", - зазначив начальник управління заощаджень та банківських послуг "Райффайзен банку аваль" Сергій Анніков.

"Зараз банківські сейфи "ОТП банку" заповнені на 80% по Україні в цілому і майже нам 100% у Києві. По всій банківській системі попит приблизно такий самий", - вважають в "ОТП банку".

Проте, інші банки наводять дещо менші цифри. За їхніми даними, у відсотках підвищення попиту також не є катастрофічно великим.

"Заповнюваність індивідуальних депозитних сейфів в "Ерсте банку" становить 45%. Здебільшого клієнтами є фізособи, які надають перевагу маленьким сейфам - 35х42х7,5. Найпопулярніший термін оренди - більше року", - розповіла директор департаменту роздрібного бізнесу цієї установи Тетяна Надточій.

За словами директора департаменту "VAB банку" Антона Шаперенкова, попит на сейфи у червні-липні 2011 року порівняно з квітнем-травнем збільшився на 5%. "Визначальну роль тут зіграла активність відпускного періоду", - зазначив він.

Цю думку підтвердили також у банках "Форум" та ВТБ.

"Послуга оренди індивідуальних банківських сейфів сезонна. Попит на неї трохи підвищується навесні і влітку, тобто у період відпусток, коли люди на тривалий час залишають без нагляду свої домівки. В даному випадку середній строк оренди коливається від місяця до півроку", - розповіли у прес-службі ВТБ.

Виконавчий директор з розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу банку "Форум" Бартош Бжозовський розповів, що востаннє ажіотаж у сегменті спостерігався у період масового розірвання депозитних договорів у 2008 році.

"Тоді комірок не вистачало, і банки їх докуповували. З того часу попит на послугу стабільно зростав, але великого ажіотажу не спостерігалося", - сказав він. Брак комірок у кількох банках експерт пояснив географічним фактором.

"Затребуваність сейфів залежить, зокрема, від розташування відділення. Якщо це центральні райони міста, і поруч розташовані бізнес-центри, то попит вищий. Якщо дивитися на географічну структуру, то найвищий рівень заповнення сейфів у Києві, Львові, Харкові, Донецьку, Одесі та інших великих містах", - зазначив Бжозовський.

Цю думку підтвердили і у "VAB банку". За спостереженнями фінансистів, зараз попит на сейфи трохи вищий, ніж зазвичай, особливо в містах-мільйонниках.

"В середньому в Україні попит можна оцінити як помірний, оскільки в інших містах послуга користується популярністю у невеликої частини населення. Потенціал пропозицій ще далекий від вичерпання цього ресурсу", - вважає Шаперенков.

Восени, переконані у ВТБ, попит на сейфи зменшиться. Наступне пожвавлення спеціалісти "VAB банку" прогнозують ближче до новорічних свят. Однак деякі "тимчасові" користувачі комірок стануть постійними. "Клієнти, які скористалися послугою на час відпустки, часто подовжують оренду", - зазначив Анніков.

Чи крадуть із сейфів

Банкіри акцентують увагу на абсолютній безпеці при збереженні речей у комірках. "Сейфи гарантують збереження цінностей в умовах нестабільності. Що там лежить - відомо лише клієнту чи його довіреній особі. Вміст - золото, коштовності, документи - клієнт може забрати будь-коли", - переконує Бжозовський.

"Клієнти впевнені, що їх цінності та заощадження перебувають під цілодобовою охороною та електронним спостереженням. Доступ до сейфа клієнт має в будь-який час - згідно з режимом роботи відділення банку", - додав Анніков.

Проте недавно в Росії стався скандал, пов'язаний із зникненням речей з комірок. Ці події нагадали чутки з далекого 2008 року. Тоді подейкували, що із сейфів деяких українських банків зникали цінності, але зловмисників не впіймали. Втім, усі фінансові установи запевняють, що в них найкраща система безпеки.

Ймовірність розкрадань вмісту комірок зведена до мінімуму. Просто пред'явити документи недостатньо: наявність ключа від комірки і верифікація через sms-пароль є обов'язковими умовами доступу, повідомили в Приватбанку.

За словами представника цієї установи, так само побудована система захисту другого рівня. Мова йде про унікальний замок з подвійними ключами.

"Депозитарії для нас виготовляються за індивідуальним замовленням, камери цілодобово ведуть запис. Проникнути в приміщення, не потрапивши на відео, неможливо", - запевнив менеджер Приватбанку.

Проте російська історія - не вигадка. "Так, я чула про випадки зникнення коштовностей з комірок. Все залежить від заходів безпеки установи", - зазначила начальник відділу банку "Київська Русь" Ніна Амелькіна.

Зокрема, вона зазначила, що її банк не описує вміст комірки і відповідає не за об'єкт зберігання, а тільки за зовнішню недоторканність сейфа.

Як розповіли в Приватбанку, в Україні поширена саме така форма оренди скриньок. Це своєрідна гарантія, що співробітники банку нічого не знатимуть про цінності у сейфах. Клієнт же обіцяє не зберігати у комірці наркотики і зброю.

Отже, обираючи місце для зберігання коштів, слід розуміти, що речі можуть зникнути, хоча такі випадки дуже рідкісні. Крім того, варто поміркувати, який банк найбільш неприступний для злочинців чи державних органів.

В умовах, коли податкова та СБУ дедалі глибше проникають у приватне життя громадян, цей момент стає дедалі важливішим.

Реклама: