Виробництво: хистке відновлення

Виробництво: хистке відновлення

Четвер, 28 квітня 2011, 11:02 -
"Україна знову будує систему експорту, яка ґрунтується на сировині. Це зменшує рівень стабільності економіки і робить її схильною до зовнішніх криз. Така стратегія може виявитися фатальною у випадку посилення волатильності ринків".

Невже настав той час, як обіцяє прем'єр-міністр Микола Азаров, коли українці нарешті намастять ВВП на хліб?

Цифри Держкомстату говорять про бурхливе економічне зростання, проте ціни у магазинах, зарплати і пропозиція вакансій доводять, що це статистичне поліпшення не позначилося на доходах українців та економіці України в цілому.

Запаморочення від успіхів

З початку 2011 року вітчизняна економіка швидко надолужує втрачене під час кризи. Насамперед, завдяки промисловості, яка за три місяці 2011 року виросла на 9,7% порівняно з аналогічним періодом 2010 року. На це миттєво відреагувала і сфера послуг, яка за перший квартал 2011 року покращала аж на 16,5%.

Реклама:

"Промислове виробництво зростало значно швидше, ніж прогнозувалося. Причини - низька база порівняння у 2010 році і сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура для українського експорту", - зазначив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін.

Справді, Україна знаходиться в переліку держав, які найбільше постраждали від світової  кризи. Лише за 2009 рік ВВП впав на 15%, а промисловість - на 22%. Щоправда, у березні 2011 року темпи відновлення трохи уповільнилися - 8% проти березня 2010 року, тоді як у лютому 2011 року проти лютого 2010 року - 11,5%.

Найбільше у першому кварталі 2011 року росло виробництво у галузях, пов'язаних з будівництвом та переробкою. Випуск хімічної продукції підвищився на 38,9%, керамічної плитки - на 53,2%, цегли - на 48%, виробів з бетону, гіпсу та цементу - на 46%, труб - на 50%, ізольованого проводу та кабелю - на 61,8%.

Також бурхливо підіймалися деякі галузі машинобудування, зокрема, випуск легкових автомобілів - на 81,9%, транспортних засобів та устаткування - на 40,8%, залізничного рухомого складу - на 51,8%. Інтенсивно росла легка промисловість. Так, випуск текстилю, паперу та картону збільшився на 25,5%, меблів - на 29%.

Насамперед, це свідчить про зростання внутрішнього попиту та відновлення фінансування будівництва. Якщо торік капітальні інвестиції були незначними, то 2011 року експерти прогнозують їхнє зростання.

"Два роки тому бізнес реагував на спад виробництва, тому призупиняв будівельні проекти чи розширення виробництва. Якщо до кризи на підприємстві працювали три цехи, то через скорочення попиту - лише півтора. Нині цих потужностей уже не вистачає, і бізнес відновлює заморожені будівельні проекти", - розповідає директор департаменту аналітики компанії Astrum Олексій Блінов.

Сфера послуг, зокрема транспорт та зв'язок, не відстає. На ці сектори припадає половина грошового обігу цієї сфери. У першому кварталі 2011 року послуги заробили на 16,5% більше, ніж у першому кварталі 2010 року. Третина ринку припала на операції з нерухомістю, інжиніринг, надання послуг підприємцям.

Ще більші успіхи мала роздрібна торгівля, яка у першому кварталі 2011 року виросла на 12,3% у порівнянних цінах проти цього ж періоду 2010 року.

Підприємства роздрібної торгівлі та ресторанного бізнесу відчули збільшення доходів населення, тож збільшили пропозицію товарів та послуг: витрачалися на рекламу, відкривали нові магазини та торгові кіоски.

Однак підстав для оптимізму у сфери послуг та торгівлі не так вже й багато, адже споживчі настрої населення погіршуються вже четвертий місяць поспіль.

У березні вони скотилися до рівня весни 2009 року, коли в суспільстві домінували найбільш песимістичні настрої. Бурхлива інфляція стрімко "з'їдає" доходи. За даними аналітиків, життя українців у 2010 році подорожчало на третину.

Світ дає роботу

Українська економіка піднімається не за рахунок внутрішнього попиту, а завдяки орієнтованим на експорт галузям. Ціни на метал, добрива, залізну руду ростуть на тлі підвищення попиту і девальвації долара. Відтак, зростає і виробництво.

При цьому у структурі експорту збільшується частка сировинних галузей. За даними звіту Ukrainian Economic Trends Forecast аналітичної групи Da Vinci, частка металургії та хімпрому у першому кварталі 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року виросла на 2,8% до 36,5%.

Не менш суттєвою є частка експорту залізної руди та насіння олійних культур. У випадку зняття обмеження на вивезення зерна частка сировини і напівфабрикатів в українському експорті виросте мінімум на 5%, прогнозують аналітики Da Vinci.

Водночас, як вказано у звіті, галузі з високим рівнем доданої вартості, передусім машинобудування, крім експорту локомотивів, демонструють меншу динаміку зростання і навіть падіння, як, приміром, у випадку з експортом механічних машин.

"Ці тенденції означають, що Україна знову будує систему експорту, що ґрунтується на сировині. Це зменшує рівень стабільності економіки і робить її більш схильною до зовнішніх криз. Така стратегія може виявитися фатальною для вітчизняної економіки у випадку посилення волатильності ринків", - йдеться у доповіді.

Справді, ціни на метал сягнули піку. Світові споживачі встигли зробити запаси, і реальних підстав до подальшого зростання котирувань нема. За прогнозами експертів, ціни на метал стабілізувалися і незабаром можуть почати падати.

Ціни на українську металопродукцію, доларів за тонну

Квадратна заготовка

Арматура

Катанка

Сляби

Чавун

Березень

615-635

660-675

680-700

690-710

505-515

Травень*

610-640

655-685

660-700

620-670

485-505

*прогноз

Джерело: Укрпромзовнішекспертиза

Як утримати рівновагу

Світ переживає непрості часи. Країни Близького Сходу та Північної Африки, які були споживачами українського металу і зерна, нині охоплені пожежами революцій і повстань. Японія бореться з наслідками цунамі та аварії на АЕС, Євросоюз намагається врятувати від дефолту Португалію, Іспанію та Грецію.

США накопичили астрономічний борг - 14 трильйонів доларів. Не виключно, що незабаром країна оголосить дефолт, а це завдасть шкоди всій світовій економіці.

Україна так і не створила подушку безпеки для своєї промисловості. Державні інвестиції мінімальні і сконцентровані здебільшого на програмах до "Євро-2012".

Водночас, ухвалення одіозного Податкового кодексу, надмірна фіскальна активність податківців і непрозора приватизація "Укртелекому" не роблять привабливими інвестиції у підприємницьку діяльність.

Про бізнес-апатію опосередковано свідчить рівень безробіття, який у лютому виріс і ніяк не хотів зменшуватися у березні попри економічне зростання. Зараз в Україні офіційно 616,7 тисячі безробітних або 2,2% від працездатного населення. Наявність тіньового безробіття занижує реальний показник у три-чотири рази.

За прогнозами аналітиків Da Vinci, у другому кварталі 2011 року рівень безробіття в Україні залишиться вкрай нестабільним і буде коливатися у межах 2-2,4%, продовжуючи реагувати на світову кон'юнктуру товарних ринків.

Реклама: