Незалежний Нацбанк дістав уряд

Незалежний Нацбанк дістав уряд

П'ятниця, 27 листопада 2009, 09:30 -
У четвер через це прем'єр-міністру Юлії Тимошенко навіть довелося піти на обман. Виступаючи у парламенті, вона вмовляла депутатів виділити 1 мільярд гривень на боротьбу з грипом. Отже, гроші довелося би надрукувати, бо річний прибуток НБУ складає лише 696 мільйонів гривень.

Позиція "не дам грошей" перетворила Національний банк на справжню червону ганчірку для уряду.

На цьому тижні Кабмін знову заговорив про створення мегарегулятора. Якщо реалізувати цю ідею, у НБУ можна буде відібрати головний інструмент управління банками - нагляд.

"НБУ є центральним банком, регулятором банківського ринку і основним регулятором монетарної та валютної політики. Ці функції між собою конфліктують. Є конфлікт між підрозділами Нацбанку. Потрібно реформувати НБУ, для початку - вивести з нього банківський нагляд", - сказав у середу в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.

Він в черговий раз відродив ідею створення великого регулятора, який об'єднав би функції нагляду: за банками - зараз у НБУ, за ринком цінних паперів - зараз у ДКЦПФР, а також за небанківськими фінансовими установами - зараз у Держфінпослуг. "Ми почали цей процес, але не завершили його", - додав Уманський.

Реклама:

[B]

Насправді, ідея мегарегулятора вже показала свою неефективність.

Восени 2009 року відбулася конференція в Європейському центробанку, на якій Ірландія та Угорщина офіційно заявили: об'єднання органів нагляду за різними фінансовими секторами виявилася помилковою. Неофіційно про це також розповідали делегати від Великобританії, Польщі, Австрії та Німеччини.

Відстоює створення мегарегулятора одна країна - США. Однак там зовсім інша ситуація. З одного боку, фінансові компанії і банки у Штатах діють за чіткими правилами. З іншого боку, банківські і небанківські операції настільки переплелися, що там справді потрібний єдиний регулятор. В інших країнах такого поєднання нема, а в Україні і поготів.

Свою ідею Уманський також аргументував тим, що НБУ повинен стати справді самостійним органом. "На жаль, Нацбанк не є незалежним від усіх гілок влади. Від уряду він незалежний, від інших - ні", - пояснив в. о. міністра фінансів.

Напередодні з цього питання висловився й міністр економіки Богдан Данилишин. Він дав зрозуміти, що незалежний Нацбанк не потрібен.

"Уряд виходить з допустимості і неминучості дефіцитного фінансування бюджету в умовах кризи, тому вимагає активної позиції НБУ на ринку ОВДП. Однак Нацбанк, розглядаючи дефіцит як ключовий інфляційний ризик, проводить синхронну антиінфляційну політику, пов'язуючи ліквідність і тим самим гальмуючи економічну активність", - сказав Данилишин.

За його словами, незалежний Нацбанк не розуміє пріоритетів уряду і лише заважає Кабміну керувати економікою.

"Негативні наслідки в макроекономічній сфері, які уряд часто сприймає як помірну ціну досягнення інших пріоритетів, а тому не потребує їх подолання, спонукають НБУ корегувати макроекономічні наслідки урядової політики", - вважає Данилишин.

Він упевнений, що незалежність центрального банку не повинна бути самоціллю.

"Наближення НБУ до виконавчої влади є більш ефективним, ніж його повна ізольованість від економічної політики уряду. Такий рівень незалежності, як в українського центробанку, мають дуже обмежене число цивілізованих країн - США, Німеччина та Швейцарія", - підкреслив міністр економіки.

Схоже, виступи Уманського і Данилишина викликані тим, що Нацбанк не дає уряду грошей для фінансування бюджетних витрат. У четвер через це прем'єр-міністру Юлії Тимошенко навіть довелося піти на обман.

Виступаючи у парламенті, вона вмовляла депутатів виділити 1 мільярд гривень на боротьбу з грипом. Якби цей закон був прийнятий, гроші довелося би надрукувати, бо річний прибуток НБУ складає лише 696 мільйонів гривень.

"Цей мільярд підтверджується сьогодні головою НБУ. Ці гроші як прибуток Нацбанк зобов'язаний перерахувати до бюджету. Скажіть, будь ласка, президент або пан Шлапак (Олександр, перший заступник Секретаріату президента. - "ЕП") не читали цього висновку Нацбанку, що ці гроші - не емісія? А Національний банк офіційно підтвердив, що це є реальний прибуток Національного банку, який і мусить лягти в основу подолання епідемії", - сказала Тимошенко.

За її словами, голова НБУ навіть подав до Ради Нацбанку документи про перерахування цього мільярда до бюджету і пропонує витратити його на боротьбу з грипом.

Насправді у документі немає ані слова про мільярд. Не йдеться там і про те, що ці гроші - не емісія. Все навпаки. "Верховна рада прийняла закон, який змушує НБУ до необґрунтованої емісії", - зазначив НБУ.

Про перерахування там справді говориться.

"Нацбанк найближчим часом подасть звіт про виконання розпису доходів і витрат НБУ та авансовий розподіл прибутку за дев'ять місяців 2009 року на розгляд і затвердження Ради НБУ, після чого здійснить перерахування в держбюджет", - сказано в листі, підписаному головою НБУ Володимиром Стельмахом.

Однак при цьому Нацбанк вказує, що запланована на 2009 рік різниця між його доходами та витратами становить лише 696 мільйонів гривень.

Цілком очевидно, що уряд не вперше отримує від НБУ саме таку відповідь. Тому й прозвучали заяви Уманського і Данилишина. Тож якщо Юлія Тимошенко переможе на президентських виборах, Нацбанк таки втратить свою незалежність.

Реклама: