До чого призведе підвищення облікової ставки

До чого призведе підвищення облікової ставки

Четвер, 10 січня 2008, 18:12 -
Перед новорічними святами Національний банк України прийняв рішення про підвищення облікової відсоткової ставки на 2 пункти, до 10% "з метою стримування інфляційного тиску".

Перед новорічними святами Національний банк України прийняв рішення про підвищення облікової відсоткової ставки на 2 пункти, до 10% "з метою стримування інфляційного тиску". Таким чином регулятор намагається продемонструвати свою лояльність новообраному уряду.

Підвищення ставки аж на 2%, вперше з 2002 року було ефектним, але не ефективним. Економісти в один голос висловили сумніви щодо доцільності даного кроку. В Україні облікова ставка носить радше декларативний характер. Від її значення залежить лише опосередкована вартість кредитів овернайт, які надає НБУ банкам на міжбанківському грошовому ринку та на основі облікової ставки розраховуються штрафні санкції за деякими податками та пеня за прострочення платежів.

Тим більше, за словами голови НБУ Володимира Стельмаха, монетарні чинники інфляції складають не більше 3-4 пунктів з 16,6% за підсумками року. "Висока інфляція 2007 року має інші об’єктивні передумови, які жодним чином не пов’язані з монетарної політикою НБУ", - додав він.

Реклама: