Черновецькому вже не потрібний Правекс?

Черновецькому вже не потрібний Правекс?

Середа, 10 жовтня 2007, 08:42 -
Чим активніше Правекс-банк в останні дні спростовував чутки про свій продаж, тим більше в них вірили на фінансовому ринку. Особливо після того, як голова його наглядової ради Степан Черновецький заявив про те, що банк не буде продаватися, але при цьому сп
Чим активніше Правекс-банк в останні дні спростовував чутки про свій продаж, тим більше в них вірили на фінансовому ринку. Особливо після того, як голова його наглядової ради Степан Черновецький заявив про те, що банк не буде продаватися, але при цьому спробував скласти йому ціну - $0,7-1,2 млрд.

Подейкують, що головним претендентом на Правекс-банк сьогодні є американський GE Money Bank, що опікується споживчим кредитуванням. "Не виключено, що ажіотаж навколо банку Черновецького - це виключно організована кампанія, що дозволяє йому звернути увагу на виставлену на продаж фінустанову і підняти його ціну. Якщо акціонерам вдасться влаштувати аукціон, то ціна може вирости досить істотно", - відзначив голова правління одного з банків.

Аналітики вважають мільярдну ціну Правекс-банку завищеною. Останньою угодою, що була підписана в останні місяці, є продаж банку "Форум", який знаходився станом на 1 червня на 13-му місці в рейтингу Нацбанку, німецькому Commerzbank AG. "Форум" оцінили в $1 млрд., тобто в 4 розміри його нинішнього капіталу (1,21 млрд. грн.). Для порівняння, Правекс-банк за результатами роботи в першому півріччі з капіталом в 425 млн. грн. займав лише 22 рядок у нацбанківській табелі про ранги.

Банк мера Києва Леоніда Черновецького має бурхливу історію. Злі язики стверджують, що під час розпаду Радянського Союзу Леонід Черновецький за недорого скуповував житло в євреїв, які в той час масово мігрували в Ізраїль. Велика кількість точок продажу Правекс-банка розташовано не в орендованій, а в його власній нерухомості. Причому, вона міститься в завидних центральних районах: переважно, це колишні квартири, що знаходяться на перших поверхах будинків.

В 1999 р. банк Черновецького почав проводити більш активну експансію в регіони і сьогодні має одну з найбільш розвинених серед українських банків мереж, що складалася на кінець першого півріччя 2007 року з 540 філій, 2700 відділень продажу і 1450 банкоматів.

Реклама:

Водночас фінансисти радять потенційним покупцям бути дуже допитливими при описі всіх нюансів під час оформлення угоди з покупки банку. Не виключено (і про це теж говорять банкіри), що Леонід Черновецький збирається реєструвати найближчим часом новий банк "з нуля". Досить ймовірно, що після отримання генеральної ліцензії від Нацбанку, на нову структуру буде переводитися частина активів Правекс-банка - першу чергу його VIP-клієнтів. У такому випадку, новим інвесторам залишиться лише населення, за обслуговування якого в 2007 р. банк узявся активніше колишнього.

Довідково: На 1 липня цього року найбільшими акціонерами Правекс-банку були: Serviden Enterprises Limited (пряма участь - 12,85%), ТОВ СП "Правекс-Брок" (пряма участь - 17,92%, опосередковано - 3,92%), ВАТ "Правекс-Страхування" (3,9%, 17,91%), Леонід Черновецький (35,75%, 51,05%), Христина Черновецька (7,68%, 50,65%), Степан Черновецький (14,9%, 43,43%).

Реклама: