Єврокомісія підкорегує PR Кінаха

Єврокомісія підкорегує PR Кінаха

Четвер, 9 серпня 2007, 16:35 -
9-11 серпня до Києва має прибути начальник відділу директората "F" Єврокомісії Ролаф Плійтер, котрий опікується питаннями металургії. Метою його візиту стане з'ясування позиції українського керівництва стосовно укладання на 2008 рік угоди про експорт стал
Тема вступу до Світової організації торгівлі пересічному читачеві, м’яко кажучи, набридла. Не менш, ніж журналістам. Кожний політик використовує її на власний розсуд, вважаючи це непоганим PR-приводом.

Ось і міністр економіки Анатолій Кінах 8 серпня на брифінгу в Кабінеті міністрів вкотре запевнив, що до кінця 2007 року Україна вступить до СОТ. Адже висновки робочої групи з прийому України в цю шановану міжнародну організацію, за його словами, дуже позитивні.

Мовляв, залишились власне дрібниці на кшталт підписання двостороннього протоколу про вільну торгівлю з Киргизією, яке гальмує питання зовнішньої торгівлі періоду 1991-1993 рр.

Ця інформація на перший погляд здається цілком достовірною, і переможний фініш на шляху до СОТ, можливо, й справді близький. Звісно, якщо робоча група насправді визнала законодавчу базу України такою, що відповідає міжнародним стандартам, як це стверджує пан Кінах.

Але… Лише на перший погляд. З другого ж виникає бажання вкотре привітати пана Кінаха зі "збрехавши". По-перше, великий привід для сумнівів щодо вступу є не аби в кого, а у власне Єврокомісії. Як повідомило "ЕП" джерело в Кабінеті міністрів, 9-11 серпня до Києва має прибути начальник відділу директората "F" Єврокомісії Ролаф Плійтер, котрий опікується питаннями металургії. Метою його візиту стане з'ясування позиції українського керівництва стосовно можливості укладання на 2008 рік угоди про експорт сталі в країни Євросоюзу.

Реклама:

Між тим, в разі вступу України до СОТ – а пан Кінах стверджує, що це стовідсотково відбудеться у 2007 році, - потреба в подібній угоді відпадає. Адже набуває чинності норма про вільну торгівлю між країнами-членами СОТ. І якщо Єврокомісію цікавить, чи має намір Україна на 2008 рік підписати експортну угоду зі сталі, висновок очевидний: оптимізму українського міністра економіки в Брюсселі не розділяють. На що, звісно, є власні причини.

Наприклад – якщо знов-таки не брати під сумнів слова міністра про погодження робочою групою питання щодо адекватності законодавчої бази – киргизький аспект для України є серйозною перепоною. Як вважає директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко, за киргизьким питанням стирчать довгі російські вуха, котрим аж ніяк не треба, аби Україна випередила білокам’яну, вступивши до СОТ.

До речі, "ЕП" вдалося з'ясувати позицію міністерства економіки зі "сталевого питання", котре так цікавить Єврокомісію в особі пана Плійтера. За словами голови відомства Кінаха, угоду про експорт сталі на 2008 рік Україна підпише. "В даному документі є пункт, що автоматично пролонгує його дію на наступний рік", - пояснив він.

Залишається додати, що на 2007 рік обсяг експорту української сталі в країни ЄС визначений цифрою 1,32 млн. т. І наразі немає підстав говорити про його перегляд в бік збільшення на 2008 рік.

Звісно, і металовиробникам, й уряду бажано було б швидше добитися скасування обмежень, яке передбачає вступ України до СОТ. Однак бажання в цьому випадку не співпадають з можливостями. Нагадаємо, що попередній міністр економіки Володимир Макуха обіцяв приєднання України до СОТ у липні 2007 р. Наразі Кінах каже про жовтень (зрозуміло, там вибори, новий уряд, нові посади, нові відповідальні за його риторику). А між тим, заявку на вступ до Світової організації торгівлі Україна подала ще в 1993 році...

Реклама: