Юрій Продан: Я не боюся викидів компромату. Мені немає чого закинути (продовження інтерв'ю)

Юрій Продан: Я не боюся викидів компромату. Мені немає чого закинути (продовження інтерв'ю)

Четвер, 16 серпня 2007, 12:27 -
Відносини мають бути збалансовані. Є уряд, є президент, є парламент, є їхні чітко визначенні повноваження. І навіть не повинно бути бажання так перекроїти ситуацію, аби домогтися концентрації влади в одних руках.

Початок інтерв'ю із заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони Юрієм Проданом читайте тут.

Саме парламент намагався обмежити президента

І декілька, запитань з іншої, не енергетичної площини. Що змінять вибори у вересні у відносинах президент-уряд-парламент?

– Відносини мають стати, вживаючи західну термінологію,  "сінергетичними" та забезпечувати більш консолідовані дії в рамках повноважень кожної з гілок влади задля ефективного вирішення завдань, що постають перед державою. У тому числі і у сфері національної безпеки.

Реклама:

Є точка зору, що в президента достатньо повноважень…

– Я хотів би обмежитися лише коментуванням повноважень, пов’язаних із забезпеченням енергетичної безпеки держави. Вони є суттєвими, і президент ефективно використовує ці повноваження. Водночас, саме з боку минулого складу парламенту були спроби обмежити повноваження президента у цій сфері. Я маю на увазі відповідний законопроект щодо внесення змін до Закону України про РНБО.

– Завданням же апарату РНБОУ є забезпечення контролю виконання рішень РНБОУ. Що я на цій посаді в межах своєї компетенції намагаюся і робити.

Перепрошую, в якій спосіб?

– Існує достатньо механізмів. Їх треба лише ефективно використовувати. Є міжвідомчі комісії, є і інші органи до компетенції яких належить нагляд за дотриманням законів та забезпечення їх виконання.

Але Президент два з половиною роки очолює РНБОУ. І досі цей механізм не працював?

Він працював і працює. Багато завдань, поставлених у сфері енергетичної безпеки, виконано. Але є резерв для підвищення ефективності роботи, щодо забезпечення виконання вже прийнятих рішень.

"Я не займався і не займаюся протекціонізмом щодо брата..."

Юріє Васильовичу, а Ви не побоюєтесь, що в цьому випадку хтось відкриє "ящик Пандори" з компроматом проти Вас?

– Ні. Ви, мабуть, про фірму, де має частку моя дружина? Я Вас прошу – проведіть журналістське розслідування, я дам координати, фірма "АРКА", котру витягли на світ коли звільняли уряд Єханурова. Там в моєї дружини 20%. Лише 20% - на які процеси вона може впливати? Ця фірма і зараз продовжує свій бізнес. Зверніться до "АРКИ", я сприятиму.

Гаразд, звернемось. А Ваш бізнес? "Київенергоремонт."

– Не маю жодного відношення до цієї компанії.

Тоді як щодо Вашого брата? Чим він наразі опікується?

– В енергетиці, здається, нічим. Він був радником Семена Ізральйовича Поташника (гендиректор "Укргідроенерго" – "ЕП"), але зараз звільнився. Ви згадуєте плітки, мовляв, я збирався звільнити пана Поташника та посадити на його місце свого брата? Це суцільна маячня. Семен Ізральйович Поташник на своєму місці. Про це свідчать як результати роботи компанії так і реалізація інвестиційних проектів, за які береться і доводить до кінця Семен Ізральйович. І міг би зробити ще більше, якби йому не заважали. Я маю на увазі будівництво Дністровської ГАЕС. Я не займався і не займаюся протекціонізмом щодо брата...

До речі, коли я очолював НКРЕ, а мій брат – "Луганську енергетичну компанію", була така історія, на одному з засідань ми зрізали йому тариф. Він тоді страшенно образився і навіть кілька місяців зі мною не розмовляв. Ваш колега Ігор Маскалевич тоді іронізував з цього приводу приблизно на кшталт того, що "брат пішов війною на брата".

А на що живе брат, якщо він нічим не займається?

– В нього є свій бізнес. Точно знаю про кінний завод чи ферму. Я не боюся викидів компромату. Мені немає чого закинути.

Реклама: