Китайці обвалили український фондовий ринок

Китайці обвалили український фондовий ринок

П'ятниця, 2 березня 2007, 14:21 -
Панічну ситуацію на ПФТС вважали цілком закономірною. Саме іноземці і стали першими скидати акції українських підприємств, щоб перестрахуватися на випадок глибокого падіння котирувань на ПФТС. Одними з основних потерпілих від ажіотажу на ПФТС стали пайові

Власників акцій українських підприємств, яким нещодавно пророкували надприбутки, минулого тижня понесли збитки.

В деяких випадках втрати перевищували 14% початкової ціни, а при масовому скиданні цінних паперів і того більше.

Ажіотаж на вітчизняному фондовому ринку спровокували іноземці. Каталізатором спаду стала криза на китайському фондовому ринку.

Китай до добра не доведе

Реклама:

Винуватцем обвалу на всіх основних фондових біржах світу стала китайська комісія з ринку цінних паперів. На початку тижня її керівництво заявило про намір боротися з махінаціями на фондовому ринку. Оскільки саме вони останнім часом провокували стрімке зростання котирувань цінних паперів у Піднебесній.

Реакція фінансистів була блискавичною: побоюючись довгих розбирань та виселення з біржі, іноземні інвестори, що працюють в Китай, стали масово продавати цінні папери. Тільки за один день, 27 лютого, місцевий індекс Shanghai Composite впав відразу на 8,8%.

Далі ситуація розвивалася за "принципом доміно". Слідом за азіатським індексом у вівторок упав і американський Dow Jones – на 1,6%, потім британський FTSE 100 - на 2,3%, а за ним і всі 18 західноєвропейських ринків. Сильний удар було нанесено по наших сусідах – російський індекс РТС упав відразу на 3,28%.

Обвал фондових ринків в різних країнах продовжувався 2-3 дні. Найскрутніше довелося американцям, де акції продовжували падати навіть у перший день весни. А на китайському і європейському ринках ситуація почала поступово стабілізуватися

Але український фондовий ринок морозило за персональним сценарієм. В перший день світового обвалу індекс ПФТС упав на 2,31%. Більше за всіх втратили в ціні акції "Сумського машинобудівного НПО ім. Фрунзе" – подешевшали на 14,29%.

За ними пішов Райффайзен Банк Аваль – його акції впали на 10%, за тим "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" – на 8,06%, "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" – на 4,86%, концерн "Стірол" – на 4,02% і "Укрнафта" – на 2,9%.

Капітал утік

Панічну ситуацію на ПФТС вважали цілком закономірною. "Не менше 2/3 публічного фондового ринку, за нашими оцінками, представлено саме нерезидентними ресурсами", - повідомив генеральний директор ЗАТ "КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.

Саме іноземці і стали першими скидати акції українських підприємств, щоб перестрахуватися на випадок глибокого падіння котирувань на ПФТС. Спішний же продаж цінних паперів давав їм можливість зафіксувати прибуток і зайняти вичікувальну позицію.

В першу чергу дешевшали акції, що надмірно активно росли в ціні не протязі січня-лютого.

"Знижувалися котирування "Центренерго", Дніпропетровського трубного заводу, ММК ім. Ілліча, "Західенерго" і "Укрнафти", - розповідає брокер компанії "Столиця Цінні папери" Олексій Юрченко. - Рано або пізно цієї корекції слід було очікувати, адже каталізатор з'явився у світі, він і спровокував це явище".

"Наш ринок був перегрітий, і всі чекали корекції (тобто зниження курсу акцій після періоду росту – "ЕП"). А отут такі події, вони просто підштовхнули до зниження (котирувань – "ЕП")", - вважає брокер компанії Concorde Capital Настасія Назаренко.

Це падіння котирувань виявилося несподіванкою для тих інвесторів, що розраховували на їх ріст ще протягом березня. Такі прогнози робили ще в середині лютого.

Одними з основних потерпілих від ажіотажу на ПФТС стали пайові інвестфонди та їхні вкладники. Як і очікувалося, найбільше втратили спекулятивні гравці ринку акцій. Так, пенсійно-інвестиційний фонд (ПІФ) "Синергія 2" компанії "Кінто" дотепер демонстрував високу прибутковість, а 1 березня показав збиток більше 2%.

Трохи менше втратили змішані фонди: ПІФ "Класичний" пішов у мінус на 0,38%, "Народний" - на 0,8%.

Втім, фахівці сьогодні роблять оптимістичні прогнози, вони розраховують на оперативне вирівнювання ринку. "За нашими оцінками, при стабільній ситуації в країні, якщо акції українських підприємств в березні-квітні теж будуть падати, їх корекція буде досить "м'якою", - впевнений Олег Морква. - Масового скидання цінних паперів (у тій же електроенергетиці) не буде, а індекс ПФТС якщо й опуститься, то не більше ніж на 15-20%".

Справжній бум на ринку експерти обіцяють в тому випадку, якщо держава у 2007 році розгорне широкомасштабну приватизацію, вона може сприяти підвищенню курсу акцій тих компаній, які зараз контролює держава.

Реклама: