СПЕЦПРОЄКТ "Бо є Робота"
ЗА ПІДТРИМКИ єРобота
Як гранти допомагають створювати переробні потужності в Україні під час війни

Як гранти допомагають створювати переробні потужності в Україні під час війни

Четвер, 6 квітня 2023, 13:00 -
Володимир Тригуба заснував підприємство СТ-ПРОЗОРО у Борисполі у 2017 році. Воно займалося торгівлею запчастинами до авто та сільгосптехніки, імпортом акумуляторних батарей й китайських тракторів.

Вже під час повномасштабної війни, у 2022 році, чоловік надумав суттєво розширити бізнес та відкрити ще один напрямок роботи — для цього він скористався можливостями держпрограми єРобота.

Нова реальність

18 осіб персоналу, філії у Львові та Харкові, перспективи розвитку бізнесу – все це було перед російським вторгненням. 24 лютого 2022 року радикально змінило майбутнє. Вже у березні, коли бойові дії впритул наблизилися до Борисполя, Володимиру довелося змінити розрахунки бізнес-планів на плани евакуації та вивозити майно свого підприємства на власні та партнерські склади на заході країни.

Державною допомогою, згадує чоловік, не користувалися. Все робили у максимальному темпі та власними силами.

 

Однак передбачити все не вдалося — майно компанії на Київщині вціліло, а ось у Харкові у період активного бомбардування весь компанії товар розікрали.  СТ-ПРОЗОРО зазнало збитків на суму 1 млн грн.

Після відходу ворожої армії від рідної київської області підприємство почало повертатися до роботи та оцінювати нову реальність, у якій доведеться будувати бізнес. Найважчим, за словами Володимира, стали логістичні проблеми.

Раніше СТ-ПРОЗОРО активно працювало з постачальниками з Казахстану та Китаю, однак час доставки товару звідти зріс втричі, а витрати - у шість разів.

Підприємство на собі відчуло логістичні проблеми, коли час доставки товару зріс втричі, а витрати - у шість разів. Довелося шукати альтернативних постачальників. Наразі підприємство працює з компаніями з Болгарії та Туреччини.

 

Можливості, що викриває криза

Подолавши ці проблеми Володимир вирішив не зупинятися і   задумав реалізувати новий проєкт — створити лінію з виробництва гранульованих пелет. Чоловік переконаний, що енергетична криза та потреба в альтернативному паливі створює сприятливу кон’юнктуру для розвитку такого бізнесу.

Місце для нового цеху обрали на Житомирщині, оскільки це близько до постачальників сировини. Крім того, виробництво буде розташовано поблизу трас, що йдуть у західному напрямку. Це створить підприємству беззаперечні логістичні переваги.

Підприємець порахував, що витрати на запуск нового бізнесу складуть 18-20 млн грн. Найдорожче – це виробниче обладнання, яке коштує 12,5 млн грн. І саме в цьому йому допоміг державний грант за програмою єРобота.

 

Спільні цілі

Одним з ключових напрямків економічної політики уряд декларує збільшення промислової переробки. Це, зокрема, дозволить експортувати більше готових товарів та послуг і менше – сировини. Відтак в рамках великої програми стимулювання бізнесу єРобота видаються гранти на розвиток переробних виробництв. Минулого року держава виплатила 958,6 млн грн грантових коштів підприємцям на створення та модернізацію переробних потужностей.

За словами Прем'єра Дениса Шмигаля війна суттєво змінить структуру української економіки.  Уряд зацікавлений підтримувати бізнес, який створює додану вартість. Ми маємо відійти від принципів експорту сировини і тому формуємо умови для розвитку переробної промисловості.  Урядова програма єРобота підтримує середній бізнес, який створює таку переробну промисловість в нашій країні.

Дізнавшись про таку можливість зі ЗМІ, підприємець звернувся до Ощадбанку, де його детально проконсультували щодо подачі заявки та умов, за якими надають кошти. Бізнес-план Володимира чітко підпадав під напрямок розвитку переробної промисловості. Йдеться про гранти до 8 млн грн на придбання основних засобів виробництва, введення в експлуатацію обладнання та його доставку. Своєю чергою підприємець зобов’язується створити не менше 25 робочих місць, працювати мінімум 3 роки та сплачувати податки.

Держпідпримка, наголошує підприємець, дозволила використовувати на реалізацію проєкту мінімальну кількість оборотних коштів компанії. Завдяки цьому СТ-ПРОЗОРО вдалося відкрити філії у Дніпрі, Житомирі та Вінниці.

 

Бізнес повинен працювати

Від подачі заявки СТ-ПРОЗОРО до позитивного рішення щодо видачі гранту пройшло два місяці. Ще стільки ж кошти надійшли на банківський рахунок підприємця. В результаті компанія отримала грант 8 млн грн, це покрило більшість витрат з закупівлі обладнання.

На виготовлення лінії виробництва, яку замовили у українського виробника, пішло 2,5 місяці. Проблеми, згадує Володимир, були через відключення електроенергії, однак з налагодженням ситуації справа пішла значно швидше. Наразі виробництво вже на стадії запуску.

Підпримець планує окупність нового напрямку бізнесу за два роки. Поки що, пояснює Володимир, головна ціль — платити зарплату 25 працівникам вчасно та у повному обсязі.

Попри труднощі, Володимир налаштований оптимістично та вважає, що бізнес повинен працювати і розвиватися навіть в сьогоднішніх надскладних умовах. Адже це нові робочі місця, зарплати людям, податки державі, товари для внутрішнього ринку та на експорт.