Cуд відмовився від валютних кредитів

Вівторок, 20 жовтня 2009, 09:34

Господарський суд Донецької області ухвалив безпрецедентне рішення, яке дозволяє позичальнику не погашати кредити, отримані в іноземній валюті.

Компанія "Готель "Централь" домоглася в суді визнання недійсним кредитного договору із ВТБ Банком на суму 18,8 млн. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання виявилася копія рішення Господарського суду Донецької області, яким суд визнав недійсним договір видачі валютного кредиту та договір застав за ним.

Як випливає з документа, донецька філія ВТБ Банку в червні 2007 року вирішила видати мультивалютну кредитну лінію ТОВ "Готель" Централь" на 13 млн. дол. до червня 2013 року.

У грудні 2007 року лінія була збільшена до 19,4 млн. дол. з можливістю отримання позик у доларах США, гривнях та російських рублях.

У рамках договору готель "Централь" отримав від банку на будівництво офісного центру 18,833 млн. дол. і 2,864 млн. грн., заклавши нерухомість площею 7289,8 кв. м.

Суд задовольнив позов ТОВ про визнання недійсними договорів, грунтуючись на тому, що "єдиним законним засобом платежу, який застосовується на території України, є гривня", а "в іноземній валюті можуть визначатися ціни у зовнішньоекономічних договорах".

Суд вирішив, що при укладанні валютного договору обидві сторони зобов'язані були отримати індивідуальну валютну ліцензію НБУ. При цьому суд не взяв до уваги наявність у ВТБ Банку генеральної валютної ліцензії.

"Отримання індивідуальної ліцензії є необхідною умовою для правомірності видачі та отримання кредиту незалежно від суми коштів, які надаються банком, та строку їх повернення позичальником", - говориться в рішенні суду.

Оплату держмита та інформаційні витрати суд поділив порівну між позичальником і кредитором.

Але готель "Централь" не погодився сплачувати 54,25 грн. і подав апеляцію на цю частину рішення. У ході засідання Донецького апеляційного господарського суду 14 вересня ВТБ Банк безуспішно намагався домогтися скасування рішення попередньої інстанції.

Юристи здивовані прийнятим такого рішення. "Банк має генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, а тому мав право видавати валютні кредити", - упевнений партнер юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Денис Лисенко.

Експерти не сумніваються, що ці рішення судів спонукаютимуть інших позичальників домагатися аналогічних рішень.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: