Держагентство відновлення отримало від Митниці 19 пунктів пропуску: які роботи проводять

Понеділок, 25 вересня 2023, 14:57 -

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури вже отримало в підпорядкування 19 пунктів пропуску через державний кордон, також очікується передача ще 10 пунктів.

Про це повідомляє пресслужба Держагентства.

Наразі триває процес передачі автомобільних пунктів пропуску від Державної митної служби до сфери відповідальності Агентства відновлення, яке займатиметься будівництвом, реконструкцією, ремонтом, модернізацією пунктів пропуску, їхнім утриманням та експлуатацією. 

У відомстві пояснюють, що це дозволить більш комплексно планувати й реалізовувати проєкти для поліпшення логістики з країнами-союзницями.

Реклама:

"Під час війни частка автомобільних перевезень імпорту та експорту України зросла в рази. До повномасштабної війни 65% експорту забезпечувалося через порти, зараз же навпаки: 65% транспортується саме автошляхами. Забезпечити якісні транспортні коридори, скоротити час доставок та очікування на контрольно-пропускних пунктах надзвичайно важливо для воюючої України.

Від Державної митної служби не передано вісім пунктів пропуску у Закарпатській області через наявність кредиторської заборгованості попередніх років. 

Два пункти пропуску у Чернівецькій області недобудовані і також мають кредиторську заборгованість.

Реклама:
 
Держагентство відновлення

Також окремим питанням є користування земельними ділянками у Вінницькій, Волинській, Одеській, Чернівецькій та Закарпатській областях.

"Права постійного користування земельними ділянками не зареєстровано Службами відновлення в областях через відсутність відмови Державної митної служби від права на користування земельними ділянками під пунктами пропуску", – пояснили в Агентстві.

Що стосується пунктів пропуску, які вже передані Агентстві, до кінця цього року планується провести тендерні процедури на ремонт та проєктування, і в наступному році розпочати роботи по всім цим об'єктам. Також поступово оголошуються тендери на утримання пунктів пропуску.

Крім цього, для покращення транспортного сполучення з країнами ЄС та Молдовою плануємо будівництво та відкриття нових пунктів пропуску. Також Агентство працює над єдиним дизайн-кодом для всіх пунктів пропуску.

"Під час війни пункти пропуску стали стратегічно важливим напрямком розвитку й підтримки експортного потенціалу та імпорту. З іншого боку кордону наші сусіди здійснюють реконструкцію – і поляки, і румуни, і словаки. За весь час незалежності було збудовано два вантажні пункти пропуску. Минулого року ми завершили будівництво двох пунктів пропуску у Чернівецькій області на кордоні з Румунією", – зазначив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Читайте також: Розбудова кордону йде повним ходом. Як Україна нарощує експорт суходолом

Нагадуємо:

Бюджетні кошти наступного року будуть спрямовуватися на потреби наших Збройних Сил, тож гроші на відновлення доріг і мостів Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури сподівається залучати від міжнародних партнерів.

Реклама: