СОТ поки не зняла позов України до Словаччини щодо агропродукції, всупереч заявам про залагодження спору

П'ятниця, 22 вересня 2023, 13:04 -

Світова організація торгівлі (СОТ) опублікувала текст запитів України на проведення процедури врегулювання спору з Польщею, Угорщиною та Словаччиною щодо імпорту низки українських сільськогосподарських товарів.

З позовами можна ознайомитися на сайті СОТ.

Як випливає з опублікованої інформації, тексти позовів було зареєстровано в СОТ 18 вересня, хоча цього дня Україна ще тільки попереджала про такий намір.

Також, СОТ поки що не зняла зі свого сайту текст позову до Словаччини, всупереч заяві про врегулювання спору, що була зроблена словацькою стороною 21 вересня.

Реклама:

Згідно з копією скарг, опублікованих на сайті СОТ, Україна стверджує, що заборони, введені цими трьома країнами, порушують різні положення угоди СОТ про сільське господарство та генеральної угоди про тарифи і торгівлю.

У трьох країн є 60 днів, щоб почати консультації з Україною. Якщо це не вирішить проблему, Київ може вимагати створення комісії СОТ.

Нагадуємо:

Реклама:

Запит України на проведення консультацій є першим офіційним кроком у процесі врегулювання спору в СОТ і може перерости в першу справу в цій організації, коли Україна виступатиме позивачем проти членів ЄС.

Перш ніж справа пройде через систему вирішення спорів СОТ, може знадобитися кілька років. Навіть якщо Україна виграє спір, три інші країни теоретично можуть накласти вето на його результат, оскарживши рішення в апеляційному органі СОТ.

Реклама: