Після скарги до СОТ Україна знову запропонувала Польщі, Угорщині та Словаччині "план А" щодо зерна

Середа, 20 вересня 2023, 15:49 -

Звернення до Світової організації торгівлі (СОТ) було реакцією України на ці односторонні національні заборони, запроваджені 15 вересня Польщею, Угорщиною та Словаччиною, але Україна сподівається на досягнення компромісу.

Про це заявив заступник міністра економіки і торгівлі - торговий представник України Тарас Качка.

Відповідаючи на запитання, чи існує якийсь план "Б" у цьому конфлікті, Качка відповів, що звернення України до СОТ і є план "Б".

"План "А" - домовитися про нормальні механізми контролю торгівлі, які дають змогу чітко гарантувати інтереси польських фермерів і давати можливості українським фермерам торгувати. План "Б" - реакція України на заборону Польщі про проведення антидискримінаційного розслідування в СОТ", - пояснив торгпред України.

Реклама:

Качка зазначив, що пошук взаємовигідного рішення в цій ситуації відбувається досить емоційно. 

"Польща заборонила імпорт. І потрібно розуміти, що всі наші дії - це реакція. Ми півроку перебуваємо в розмовах із ними, у різних ситуаціях. Сподіваюся, ми знайдемо порозуміння швидше, ніж йтимуть суди в СОТ", - сказав він.

"Ми за те, щоб польські фермери розвивалися, українські фермери розвивалися. У Польщі є великі фермери і маленькі. В Україні є великі концерни і малі, є і фермери, яких дуже багато. У кожного своя ситуація і дуже багато проблем. Якщо мірятися проблемами, все одно український фермер у гіршому становищі", - додав торгпред України.

Реклама:

На думку заступника міністра, введена заборона є помилковою насамперед для польських фермерів, і формально щодо України.

На весь світ звучить, що Польща заборонила імпорт українських агротоварів, хоча є безліч більш конструктивних рішень, які вже представлено Європейській Комісії, підкреслив Качка.

"Суд (...) не є нашим основним інструментом. Ми б хотіли від нього відмовитися якомога раніше. Але відмовимося ми від нього тоді, коли Польща зрозуміє, що запропоноване Україною рішення - спільний контроль за товарообігом чотирьох товарів - є компромісом", - сказав торгпред України і висловив сподівання, що усім сторонам не доведеться витрачати багато часу в СОТ, надаючи правові докази та відстоюючи свою позицію", - наголосив він.

"Подача позову до СОТ - один з елементів ситуації, що склалася, і реакція України на появу національних заборон", - зазначив Качка.

Він висловив сподівання, що на поточному тижні "будуть хороші новини" про запуск механізму, який дає змогу уникнути заборон у двосторонній торгівлі. 

Качка нагадав, що запропонована Україною система контролю була проанонсована за три дні до припинення дії обмежувальних заходів.

"Ми вдячні двом державам (Болгарії та Румунії - ред.) за те, що вони погодилися з нашими пропозиціями (спільного контролю постачань пшениці, ріпаку, кукурудзи і соняшнику - ред.) і не вводили національні заборони. Натомість діятиме механізм взаємної верифікації, узгодження поставок чотирьох товарів до п'яти прифронтових країн", - сказав він в ефірі марафону "Єдині новини" у вівторок.

"Працюємо з усіма іншими державами, Європейською Комісією", - розповів торгпред України.

Качка підкреслив, що Україна хоче уникнути тривалих розглядів у СОТ. 

"Ми хочемо знайти порозуміння з нашими сусідами. Це наш головний пріоритет. Ми робимо все, щоб його реалізувати", - сказав він.

Нагадуємо:

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що український уряд пропонує країнам-сусідам компромісний сценарій щодо експорту зерна.

Реклама: