Фармкомпанія заплатила АМКУ 25 млн штрафу за монополізацію без дозволу ринку препарату Вальцит

Понеділок, 18 вересня 2023, 16:40 -

Німецька фармацевтична компанія "Cheplapharm Arzneimittel GmbH" сплатила штраф у розмірі понад 24 млн грн, накладений Антимонопольним комітетом України за придбання без дозволу компаній групи Roche, що дозволяло фармкомпанії монопольно виробляти, здійснювати дистрибуцію та продавати противірусний препарат Вальцит.

Про це повідомляється на сайті Антимонопольного комітету.

У грудні 2021 року "Cheplapharm Arzneimittel GmbH" звернулась до АМКУ із заявою про надання дозволу на концентрацію, внаслідок якої компанія придбала б торговельні марки, патенти, реєстраційні посвідчення, ноу-хау, ліцензії ноу-хау, а також запаси лікарського засобу Вальцит у певних країнах, включно з Україною.

Однак, під час розгляду заяви АМКУ виявив підстави для заборони заявленої концентрації.

Реклама:

У лютому 2022 року АМКУ стало відомо про те, що фармкомпанія все ж завершила концентрацію, просто виключивши територію України зі сфери трансакції.

Проте, відповідно до конкурентного законодавства України, здійснення концентрації суб’єктами господарювання потребує обов’язкового одержання дозволу органів Комітету у разі, якщо вартісні показники учасників концентрації перевищують певні порогові значення, незалежно від того, в якій юрисдикції здійснена концентрація.

"Здійснення концентрації хоч і не призвело до зміни конкурентного середовища в Україні, однак вилучення території України зі сфери трансакції не дозволяє уникнути відповідальності та наслідків у вигляді штрафних санкцій", - зазначили в АМКУ.

Реклама:

Нагадуємо:

Рішення щодо штрафу компанії "Cheplapharm Arzneimittel GmbH" на 24 903 494 гривень за придбання активів компаній "F. Hoffmann-La Roche Ltd" (Швейцарія), "Hoffmann-La Roche Inc." (США) було ухвалене в червні 2023 року.

Вальцит застосовується при лікуванні хворих на СНІД, після трансплантації органів тощо.

Реклама: