Китайські інтернет-гіганти замовили чипів Nvidia на $5 мільярдів на тлі побоювань, що США обмежать експорт

Четвер, 10 серпня 2023, 12:22 -

Китайські інтернет-гіганти поспішають придбати високопродуктивні чіпи Nvidia, життєво необхідні для побудови генеративних систем штучного інтелекту, роблячи замовлення на суму 5 млрд дол в умовах ажіотажу, викликаного побоюваннями, що США запровадять новий експортний контроль.

Про це пише Financial Times.

Так, Baidu, ByteDance, Tencent і Alibaba зробили замовлення на суму 1 млрд дол на придбання близько 100 тис процесорів A800 у американського виробника чипів, які мають бути поставлені цього року, розповіли газеті джерела.

За словами двох співрозмовників, близьких до Nvidia, китайські групи також придбали графічних процесорів на суму 4 млрд дол, які будуть поставлені в 2024 році.

Реклама:

Оскільки ажіотаж навколо ШІ посилився за останній рік, графічні процесори Nvidia стали найпопулярнішим товаром серед найбільших світових технологічних компаній, щоб забезпечити обчислювальну потужність для розробки великих мовних моделей ШІ.

Китайські інтернет-групи наввипередки запасаються чипами A800 через побоювання, що адміністрація Байдена розглядає можливість введення нових експортних обмежень, які торкнуться навіть ослаблених чипів Nvidia, а також більш широкого дефіциту графічних процесорів, спричиненого величезним попитом.

У середу Вашингтон оголосив про заборону з наступного року на деякі американські інвестиції в китайські квантові обчислення, передові чіпи і штучний інтелект.

Реклама:

"Без цих чипів Nvidia ми не можемо продовжувати навчання для будь-якої великої мовної моделі", - сказав один із співробітників Baidu, який відмовився назвати своє ім'я.

Компанії розробляють власні моделі після успіху ChatGPT, чат-бота, запущеного OpenAI за підтримки Microsoft вісім місяців тому.

У ByteDance є численні невеликі команди, які працюють над різними продуктами генеративного ШІ, в тому числі над чат-ботом під кодовою назвою Grace, який зараз проходить внутрішнє тестування, за словами двох джерел, близьких до компанії.

На початку цього року компанія ByteDance протестувала функцію генеративного ШІ для свого додатку для соціальних мереж TikTok під назвою TikTok Tako, яка використовує ліцензію на ChatGPT від OpenAI.

Читайте також: Мікросхеми на трильйон: як Nvidia стала головним виробником "заліза" для штучного інтелекту

Економічна правда

Реклама: