Юрист з оточення Кличка зніс одну з найстаріших будівель на Подолі у Києві

Четвер, 10 серпня 2023, 11:50 -
 
катерина бутко

Орендар земельної ділянки на вулиці Ярославській, 13Б у Києві Сергій Боярчуков демонтував 200-річну садибу, що розташовувалася на цій ділянці.

Про це повідомили голова громадської ради при Національному агентстві запобігання корупції Катерина Бутко та депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова на своїх сторінках у Facebook.

Садиба була збудована після великої пожежі на Подолі у 1811 році. Будівля є унікальним зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ ст, зведеної на камʼяному цоколі.

За словами Бутко, підрядники будівельних робіт посилаються на дозвіл на "реконструкцію" будинку, підписаний заступницею міністра культури та інформаційної політики Катериною Чуєвою. В коментарях під постом Чуєва повідомила, що погодження дійсно було видане у березні 2023 року, але вона "має сумнів, що воно передбачало знесення будівлі". Заступниця міністра пообіцяла з'ясувати інформацію у підлеглих і пізніше дати розлогу відповідь.

Реклама:

Департамент містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації видав містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку у 2021 році.

Активіст Дмитро Перов опублікував лист Департаменту територіального контролю Києва на ім'я Боярчукова та ТОВ "ВБК "Еліт-Проектбуд", згідно з яким дія картки на порушення благоустрою на Ярославській, 13Б і 13В була призупинена і згодом анульована.

За словами Бутко, під час знесення будівлі на будівельному паркані було розміщено припис Департаменту благоустрою КМДА від 1-го серпня 2023 року з вимогою демонтувати паркан.

Реклама:

У 2010 році Київрада надала Боярчукову ділянку в оренду на 15 років "для будівництва, реконструкції та обслуговування офісного центру з вбудовано-прибудованими приміщеннями для надання соціальних послуг та підземним паркінгом".

За інформацією з відкритих джерел, на місці знесеної садиби Боярчуков збирається побудувати клубний будинок.

Активіст Георгій Могильний повідомив, що у 2015 році міська влада провела наукові дослідження, за результатами яких будівлю на Ярославській, 13Б запропонували внести до Реєстру пам'яток, а як проміжне рішення – надати статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини. Матеріали дослідження включили в проєкт Історико-архітектурного опорного плану Києва у 2016 році.

Охоронний статус будівля з того часу не отримала.

У 2017 році Боярчуков став власником фірми "Альтернатива", в оренді у якої знаходиться будівля, яка використовується як кухня готелю 11 Mirrors, що належить Володимиру Кличку.

Боярчуков – партнер юридичної фірми "Алєксєєв, Боярчуков і партнери". Сергій Алєксєєв є колишнім головою Кіровоградської обласної організації партії "УДАР" Віталія Кличка, чинним народним депутатом від "Європейської солідарності" та почесним президентом офіційного фан-клубу братів Кличко.

30 червня Служба безпеки України затримала Алєксєєва за підозрою у вимаганні грошей з громадянина однієї із європейських країн, а саме за сприяння в уникненні екстрадиції в обмін на винагороду 50 тис. дол.

Економічна правда

Реклама: