Шмигаль пояснив, чому обурило підвищення тарифів на воду: в місцевих бюджетах є гроші

Середа, 5 липня 2023, 18:10 -

Місцеві бюджети на сьогодні мають достатньо коштів, щоб взяти на себе під час війни тягар утримання тарифів, зокрема на воду, не перекладаючи це на населення.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі національного телемарафону.

Так, за словами Шмигаля, в місцевих бюджетах на залишках на сьогодні понад 150 млрд грн, що дає змогу їм підтримати свої комунальні підприємства, зокрема водоканали. Він наголосив, що це той компроміс, який місцеві бюджети могли взяти на себе, і "не покладати на жителів своїх громад".

"Так як і інші тарифи - на тепло, на гарячу воду. Я впевнений, до кінця війни, воєнних дій в Україні, не потрібно покладати на людей додатковий тягар", - сказав Шмигаль.

Реклама:

Він також зазначив, що в майбутньому в питаннях тарифів влада діятиме спільно, попередньо комунікуватиме такі рішення з населенням, пропонуватиме компенсаційні механізми.

Нагадуємо:

29 червня стало відомо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила тарифи на воду для 33 водоканалів та "Укрзалізниці" - у середньому на 32%.

Реклама:

Проте вже 3 липня НКРЕКП скасувала це рішення.

Скасуванню передувала заява президента Володимира Зеленського, який назвав неприйнятним рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на воду.

Кабмін також не підтримав рішення нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

У червні стало відомо, що у місцевих бюджетах, попри війну, зафіксовано історично високий профіцит. Цей ефект було досягнуто за рахунок двох факторів. По-перше, це пов'язано, з підвищенням надходжень від податку на доходи фізичних осіб. По-друге, додатковий ресурс виник за рахунок військових частин, що закріплені за певними регіонами.

Реклама: