Intel витратить понад 30 мільярдів євро на розвиток двох заводів у Німеччині

Вівторок, 20 червня 2023, 10:02 -

Американська корпорація Intel витратить понад 30 млрд євро на розвиток двох заводів із виробництва мікросхем у Магдебурзі (Німеччина) в рамках своєї експансії в Європі.

Про це пише Reuters.

Цю угоду канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав у понеділок як найбільшу в історії Німеччини іноземну інвестицію.

За словами ознайомленого джерела Reuters, Берлін домовився з американським виробником мікросхем про субсидії на суму майже 10 мільярдів євро, що перевищує 6,8 мільярдів євро, які він спочатку запропонував Intel для будівництва двох передових заводів.

Реклама:

Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер сказав, що він вдячний уряду та землі Саксонія-Ангальт, де розташований Магдебург, за "реалізацію бачення динамічної, стійкої, передової напівпровідникової індустрії в Німеччині та ЄС".

Під керівництвом Гельзінгера Intel інвестує мільярди в будівництво заводів на трьох континентах, щоб відновити своє домінування у виробництві мікросхем і краще конкурувати з конкурентами - AMD, Nvidia і Samsung.

"Сьогоднішня угода є важливим кроком для Німеччини як місця розташування високотехнологічного виробництва - і для нашої стійкості", - сказав Шольц після підписання угоди в понеділок.

Реклама:

"Завдяки цим інвестиціям ми наздоганяємо в технологічному плані найкращих світових виробників і розширюємо наші власні можливості для розвитку екосистеми та виробництва мікрочіпів", - додав він.

Угода в Німеччині стала третьою великою інвестицією Intel за останні чотири дні. У п'ятницю вона оголосила про плани щодо заводу з виробництва мікросхем у Польщі вартістю 4,6 мільярдів доларів, а в неділю Ізраїль заявив, що Intel витратить 25 мільярдів доларів на будівництво заводу в цій країні.

За даними McKinsey, очікується, що до 2030 року виробництво напівпровідників стане галуззю з трильйонним оборотом, збільшившись з 600 мільярдів доларів у 2021 році.

І США, і Європа намагаються заманити великих промислових гравців за допомогою поєднання державних субсидій і сприятливого законодавства, а Німеччина стурбована тим, що втрачає привабливість як місце для інвестицій.

Уряд у Берліні інвестує мільярди євро в субсидії, щоб привабити технологічні компанії, на тлі зростаючої тривоги щодо нестабільності ланцюжка поставок і залежності від Південної Кореї та Тайваню в питаннях постачання мікросхем.

Економічна правда

Реклама: