Бельгія передасть Україні 92 млн євро прибутків із заморожених активів РФ

П'ятниця, 12 травня 2023, 18:48 -

Уряд Бельгії в п’ятницю схвалив новий пакет допомоги Україні у вигляді прибутків від використання заморожених активів Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Загальна сума фінансової допомоги становить 92 мільйони євро, а джерелом цих коштів є податкові надходження, зібрані з російських фінансових активів, заморожених у Бельгії.

"Половина цієї суми, 46 мільйонів євро, призначена для нової військової допомоги. Це передбачає постачання бронетехніки, зброї та боєприпасів", – йдеться в повідомленні бельгійського уряду, де вказується, що ці кошти прагнуть передати "дуже швидко".

Реклама:

Інша половина суми, яку Брюссель виділяє Києву, буде скерована на підтримку українського населення та зміцнення дипломатичної присутності Бельгії.

Більша частина цієї суми, а саме 24 мільйони євро, буде витрачена на посилення гуманітарної допомоги в координації з ООН – зокрема освіту, охорону здоров'я та продовольчу безпеку у великих містах та в зонах бойових дій.

Ще вісім мільйонів євро виділяється на відновлення України через фонди, створені Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

Реклама:

Решта коштів, як планується, будуть спрямовані на реформування й зміцнення бельгійської дипломатичної мережі в Україні та регіоні, забезпечення безпеки стратегічної інфраструктури України (включно з її атомними електростанціями) та підтримку фонду Міжнародного кримінального суду для жертв війни.

Нагадаємо, Європейська комісія підтвердила, що розробила юридично прийнятні варіанти використання активів Росії – як приватних, так і державних – для відбудови України. Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що їх розглянуть у червні.

Читайте також: "Тихі гавані" для кривавих грошей. Чому активи Росії на Заході не конфіскують?

Європейська правда

Реклама: