Азербайджан готовий збільшити поставки газу країнам Європи – президент

Понеділок, 30 січня 2023, 19:20 -

Азербайджан готовий збільшити постачання газу до Європи.

Про це заявив президент країни Ільхам Алієв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Так вийшло, що Європа зараз більше, ніж раніше, потребує енергоресурсів Азербайджану. Ми готові збільшити наші поставки", - заявив він на зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Будапешті в понеділок.

Сторони також підписали меморандум про взаєморозуміння, який за словами Алієва "дозволить налагодити довгострокову співпрацю у сфері енергетики".

Реклама:

Азербайджан розпочав експорт газу до Європи 31 грудня 2020 року. Наразі його купують Італія, Греція, Болгарія та Румунія. Угорщина, Сербія та ще низка країн у Європі розраховують розпочати закупівлю газу в Азербайджану у 2023-2024 роках.

Агентство також зазначає, що Угорщина та низка інших держав ЄС нещодавно звернулися до Єврокомісії з проханням виділити кошти на розвиток інфраструктури для постачання азербайджанського газу до Європи. Зокрема, на будівництво нових та збільшення потужності вже існуючих інтерконекторів.

Президент Азербайджану, виступаючи на ВЕФ в Давосі, заявив, що до 2027 року експорт азербайджанського газу до Європи збільшиться щонайменше до 20 млрд кубометрів на рік.

Реклама:

Нагадуємо:

У жовтні повідомлялось, що постачання газу Трансанатолійським газогоном TANAP, що з’єднує Азербайджан та західний кордон Туреччини, зростуть вдвічі – з Туреччини газ прямуватиме до Європи.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що поставки газу з країни в Європу в 2022 році зростуть на 40% до 11,5 мільярдів кубометрів.

За його словами, згідно з домовленостями з ЄС, Азербайджан до 2027 року планує щонайменше подвоїти експорт газу в Європу.

Для цього проводилися консультації щодо розширення Транс-Анатолійського трубопроводу (TANAP) до 32 млрд кубометрів газу на рік і Транс-Адріатичного трубопроводу (TAP) до 20 млрд кубометрів газу на рік.

Реклама: