Бізнесмена та екснардепа Жеваго затримали в Куршевелі, готують до екстрадиції в Україну – ДБР

Середа, 28 грудня 2022, 13:19 -

Українського бізнесмена, екснардепа Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах на запит української сторони.

Про це в ефірі телемарафону розповіла радник з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

"На сьогоднішній день на запит слідчих ДБР вдалося в Куршавелі затримати Костянтина Жеваго. Ви знаєте, що він є фігурантом кількох кримінальних проваджень у ДБР. Наразі готуються документи на екстрадицію", – зазначила вона.

У липні Офіс генпрокурора спільно з ДБР звернувся до понад 30 країн щодо затримання та екстрадиції Жеваго, який фігурує у кримінальній справі про розтрату 113 млн дол коштів банку "Фінанси та кредит".

Реклама:

У ​ДБР зазначили, що протягом кількох місяців тісно взаємодіяли з правоохоронцями різних країн, зокрема органами юстиції, жандармерії та поліції Французької Республіки.

На підставі отриманої слідством інформації, 27 грудня в одному з готелів Куршевелю представники кримінальної поліції Французької Республіки затримали акціонера банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго.

"Після намагань оскаржити правомірність затримання, фігурант погодився піти разом з представниками компетентних органів Франції", – йдеться в повідомленні.

Реклама:

У Бюро додали, що у середу, 28 грудня, заплановано обрання екстрадиційного арешту Жеваго у суді міста Шамбері. На цей час готується необхідний пакет документів для його екстрадиції з Франції в Україну.

Нагадуємо:

Мільярдер Костянтин Жеваго з 2021 року втратив 1 млрд доларів статків: оцінка зменшилася з 2,4 млрд дол до 1,4 млрд дол на 2022 рік.

У понеділок, 7 листопада, ЕП повідомила, що компанії, пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним перейдуть у власність держави. 

Зокрема, йдеться про компанію "АвтоКрАЗ" входить в групу "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

Раніше Бюро економічної безпеки викрило гірничо-збагачувальні комбінати одного з олігархів в ухиленні від сплати 10 млрд грн податків. За даними джерела ЕП у БЕБ, йдеться про ГЗК Костянтина Жеваго.

У пресслужбі Жеваго заявили, що інформація про відкриття БЕБ кримінальної справи щодо ухилення від сплати податків компанії бізнесмена не відповідає дійсності.

У липні 2021 року повідомлялось, що Інтерпол оголосив олігарха Костянтина Жеваго в міжнародний розшук за запитом Державного бюро розслідувань.

Тоді пресслужба та адвокати бізнесмена також відкинули цю інформацію через відсутність офіційних підтверджень цієї заяви від Інтерполу. 

Реклама: