БЕБ викрило гірничо-збагачувальні комбінати Жеваго у несплаті податків на 10 мільярдів

П'ятниця, 18 листопада 2022, 13:35 -

Бюро економічної безпеки викрило гірничо-збагачувальні комбінати одного з олігархів в ухилення від сплати 10 млрд грн податків. За даними джерела ЕП у БЕБ, йдеться про ГЗК Костянтина Жеваго.

Про це йдеться у заяві БЕБ.

У Бюро підкреслюють, що проводять слідчі дії, обшуки в адміністративних та офісних будівлях 2 гірничо-збагачувальних комбінатів, які здійснюють первинну переробку корисних копалин.

"Ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. Їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично знаходиться у Князівстві Монако", - йдеться у заяві БЕБ.

Реклама:

За даними ЕП, йдеться про Костянтина Жеваго.

"Обшуки проводяться з метою збору доказової бази. Крім того, із залученням спеціаліста та експерта-хіміка проводяться огляди родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин гірничо-збагачувальних комбінатів.

Відібрано зразки "бідної руди" та концентрату для проведення комплексних експертиз", - заявили в Бюро.

Реклама:

Відомство додало, що службові особи одного з цих підприємств у період 2018-2021 років занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд грн.

"Слідством встановлено, що службовці іншого товариства також умисно занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму понад 2,7 млрд грн.

Такі дії порушників призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету України коштів в розмірі понад 10 млрд грн", - наголошують в БЕБ.

Економічна правда

Реклама: