"Інформаційна бульбашка": експерти розкритикували ідею з малими модульними реакторами через неактуальність

Четвер, 17 листопада 2022, 16:48 -

Експерти розкритикували ідею Міненерго з будівництвом малих модульних реакторів, оскільки у найближчій перспективі це не актуально: перший малий модульний реактор в світі має запуститись у 2027 році. Вони порадили зосередити увагу на підтримці персоналу ЗАЕС.

Про це йшла мова під час дискусії "Енергетика під ударом: що потрібно знати українцям?", яку провів Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна у партнерстві з ЕП.

Експертів запитали про ситуацію на ЗАЕС станом на сьогодні та чи втрачена вона для української енергосистеми на наступні місяці.

"Коротка відповідь - все залежить від результатів роботи ЗСУ", - відповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Реклама:

Також учасників дискусії запитали, як можуть використовуватись малі модульні реактори.

"Перший малий модульний реактор в світі має запуститись 2027 року, тому у найближчій перспективі для України це не актуальне питання", - визнав Харченко.

Ексміністр енергетики Іван Плачков, у свою чергу назвав новини про можливе будівництво малих модульних реакторів "інформаційними бульбашками".

Реклама:

"Я би попросив і Енергоатом, і Міністерство енергетики, і всіх, щоб вони зупинили оці інформаційні бульбашки з приводу будівництва реакторів. То ми будуємо 7 великих, то ми будуємо 12, то ще щось, зараз модульні реактори...

А в мене є інформація, що вони з'являться у 2029 році. Тому я не розумію, нащо оце все зараз запускається", - підкреслив експерт.

"Краще б звертали увагу, той же Енергоатом, зосередився б на ЗАЕС, щоб зберегти цю станцію для України. Якщо окупанти будуть виходити, вони зроблять все можливе і неможливе, щоб у нас не залишилась ця АЕС з 6 енергоблоками.

Тому обов'язково треба робити, щоб персонал Запорізької АЕС, наш персонал, там залишився. І не лякати їх справами про колаборантів, якщо вони щось там підпишуть з РФ. Я здивований позицією Енергоатома.

Хай підписують що завгодно, навіть паспорти беруть, але хай залишаються на станції, бо тільки він зможе її зберегти. Бо інакше окупанти залишать нам реактори, які не будуть ремонтно пригодними, і у нас у такому випадку буде ще один Чорнобиль, помножений на 6. Якщо там сяде повністю персонал Росатома, а він там уже частково сидить, уявіть, що там буде. 

А ми робимо все, щоб наш персонал виїжджав звідти - додаткова оплата і т.д. Я не хочу робити оцінку, але це, на мою думку, абсолютно неправильна політика Енергоатома щодо ЗАЕС. Треба персонал наш там залишати", - розкритикував Плачков політику Енергоатома щодо ЗАЕС.

"Персоналу потрібно дати меседж - що завгодно, збережіть станцію для України. А вони займаються модульними реакторами. Ну що це таке!", - обурився він.

"Я підпишусь під кожним словом, особливо стосовно людей на ЗАЕС, в Енергодарі. Там люди роблять свою роботу в умовах щоденного подвигу. Тому їх треба підтримувати, там дуже багато людей, які за Україну.

Щодо малих модульних реакторів мені один американський російськкомовний колега сказав з акцентом характерним: "Нехай нє несуть хе**ню". Це, на мою думку, дуже точне визначення того, що відбувається в публічному просторі", резюмував Харченко.

Нагадаємо:

Уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко анонсували пілотний проєкт, в рамках якого планують будувати малі модульні ядерні реактори (ММР).

Економічна правда

Реклама: