БЕБ каже, що група олігарха не сплатила податків на 100 мільйонів. За даними ЕП – це Фірташ

Середа, 7 вересня 2022, 16:13 -

БЕБ заявило про викриття групи компаній олігарха із санкційного списку РНБО, які торгують мінеральними добривами, в схемі з ухилення від сплати податків на 108 млн грн – за даними ЕП, йдеться про азотні добрива і групу Дмитра Фірташа.

Про це повідомляється на сайті Бюро економічної безпеки.

"Співробітники БЕБ викрили службових осіб групи компаній, які брали участь в схемі з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Компанії здійснюють оптову торгівлю мінеральними добривами", йдеться у повідомленні.

БЕБ зазначає, що діяльність компаній пов’язують із відомим бізнесменом, який входить до переліку найбагатших українців. Минулого року він потрапив до санкційного списку РНБО.

Реклама:

За даними джерел ЕП, йдеться про групу компаній олігарха Дмитра Фірташа.

Детективи БЕБ встановили, що "за участі зазначених підприємств оформлювались безтоварні фінансово-господарські операції".

"Товариство-вигодонабувач, фіктивно закуповувало мінеральні добрива у згаданих компаній, з метою завищення податкового кредиту з податку на додану вартість. Такі дії призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету України коштів в розмірі понад 108 млн грн.

Реклама:

Злочинну схему викрито за результатами інформаційно-аналітичної діяльності фахівців Департаменту аналізу інформації та управління ризиками БЕБ", – додали у відомстві.

Пізніше адвокат Group DF Дмитра Фірташа Роман Чишинський заявив, що звинувачення БЕБ не мають під собою жодного юридичного підґрунтя.   

Він зазначив, що детективи Бюро мають усю необхідну інформацію, у тому числі отриману від групи, яка нібито підтверджує, що "податки сплачені у повному обсязі та у чіткій відповідності до законодавства".

"Звинувачення у нібито несплаті 108 млн гривень виглядають юридично неспроможними також і на тлі того, що Група в умовах війни не лише продовжує справно сплачувати податки, а й підтримує нашу країну у боротьбі з агресором", – підкреслив адвокат.

Нагадаємо:

5 вересня 2019 року АМКУ ухвалив рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив і накласти на "НФ Трейдінг Україна" штраф у розмірі 107 мільйонів гривень.

У 2020 році суд скасував рішення АМКУ про примусовий поділ азотного бізнесу Фірташа

Економічна правда

Реклама: