Футбол в умовах війни: скільки витратили на трансфери влітку клуби УПЛ

Четвер, 15 вересня 2022, 19:58 -
 
getty images

Серед клубів Української Прем'єр-Ліги найкращий трансферний баланс за підсумками літнього вікна-2022 у "Шахтаря" (38,5 млн євро – 5,8 млн витратили і 44,3 млн заробили), а у половини ліги 0 і у витратах, і у доходах.

Про це свідчать дані порталу Transfermarkt, йдеться у статті ЕП.

Зазначається, що в Україні до початку повномасштабного вторгнення РФ найпопулярнішим видом трансферів були підписання гравців на правах вільного агента та оренди.

Придбання ж на знакову для УПЛ суму більше 1 млн євро у сезоні 2021/2022 серед клубів еліти, як свідчать дані Transfermarkt, робили лише лідери достроково завершеного чемпіонату України: "Шахтар" (6 таких новачків), "Динамо" (2) та "Дніпро" (1).

Реклама:

"Шахтар" влітку 2021 року, за даними німецького порталу, витратив на новачків щонайменше 59 мільйонів євро.

Зважаючи на найбільшу кількість легіонерів та активні витрати до 24 лютого, перед сезоном 2022/2023, який, попри побоювання щодо безпеки, таки розпочався, "Шахтар" найбільше від війни кадрово постраждав. 

Єдиному представнику України у цьогорічній ЛЧ, по суті, довелося заново будувати команду, адже країну залишилм майже всі легіонери, крім Лассіне Траоре (нападник довго заліковував травму і, повернувшись на поле у серпні, вирішив залишитись).

Реклама:

Донеччани, відпускаючи, фактично, свій головний кадровий актив, намагались робити так, аби легіонери згодом змогли повернутись. Тому в оренду пішли бразильці Марлон, Сіпріано та Педріньйо. Вільним агентом покинув команду один із лідерів захисту Ісмаїлі.

А тих футболістів, на яких був більший попит в топ-лігах, донеччани намагались продати подорожче. 

За даними Transfermarkt, "гірники" зробили 5 покупок: до України з Угорщини повернулись Зубков (2 млн євро), Петряк (1,5 млн євро), з Бельгії повернули Шведа (1 млн євро), який колись розкрився у "Карпатах" саме за тренерства Йовічевіча.

Також у клуб за 500 тисяч євро повернувся Тотовицький. Ще одним придбанням став хорватський легіонер Джурасек (800 тисяч євро), який раніше працював з Йовічевічем у "Дніпрі-1".

Також донеччани орендували двох гравців: із Бельгії повернувся Михайліченко, а з Греції – бразилець Лукас Тейлор, який вже раніше грав в Україні за "Дніпро-1" і "Львів".

Цього літа "Динамо" зробило два придбання: за 1,2 млн євро із "Зорі" перейшов хавбек Кабаєв, а за 1 млн євро із словенського "Копера" – ямайський вінгер Перріс. 

При цьому кияни втратили двох футболістів основи: ще навесні пішов Вітіньйо, який гратиме в оренді в Бразилії, а влітку вільним агентом перебрався до Греції Вербіч.

Встигли кияни цього літа і трохи заробити. За даними Transfermarkt, "Динамо" продало "Зорі" одразу трьох футболістів: Вантуха (300 тисяч євро), Русина (250 тисяч євро) та Антюха (200 тисяч євро). Ще 100 тисяч євро клуб заробить на оренді Цитаїшвілі в польський "Лех".

"Дніпро-1" придбало двох легіонерів: за 400 тисяч євро бразильського воротаря Валефа і за 1 млн євро – алжирського захисника Амаша. 

Вдалося "Дніпру-1" і підзаробити: за 1,5 млн євро до англійського "Брентфорда" поїхав український півзахисник Єгор Ярмолюк, а за 400 тисяч євро – до бельгійського "Левена" румунський воротар Кожокару. 

Придбаний взимку Феліпе Пірес знову поїхав в оренду.

Таким чином, найкращий трансферний баланс за підсумками літнього вікна у "Шахтаря" (38,5 млн євро – 5,8 млн витратили і 44,3 млн заробили). 

Натомість, у "Динамо" баланс -1,35 млн євро (2,2 млн євро витрат і 850 тис євро доходів). 

Завдяки продажу Ярмолюка в Англію "в плюсі" залишилось "Дніпро-1": 800 тис євро після 1,9 млн євро доходів і 1,1 млн євро витрат).

 

У ще двох команд-учасників єврокубків – "Зорі" й "Ворскли" – баланси протилежні. Так, завдяки вигідному продажу Кабаєва луганчани "в плюсі" на 450 тис євро (1,2 млн євро доходу і 750 тис – витрат). А от "ворскляни" лише купували, нічого не заробивши на відході своїх футболістів (баланс: -1,37 млн євро).

Ще у двох клубів – "Колоса" й "Вереса" – баланси позитивні завдяки єдиним вихідним трансферам за гроші: ковалівці заробили 500 тис євро з 0 у графі витрати, а команда з Рівного поповнила бюджет на 100 тис євро, також не підписавши нікого за вказану на Transfermarkt суму. Після двох покупок -900 тис євро у балансі в "Металіста".

А от у половини ліги, за даними Transfermarkt, 0 і у витратах, і у доходах: вони підписували вільних агентів і брали виконавців в оренди – так само і відпускали гравців. До такої вісімки увійшли: "Олександрія", "Металіст-1925", "Рух", "Львів", "Чорноморець", "Інгулець", "Минай" і "Кривбас".

Читайте детальніше у статті: Футбольні клуби провели рекордне трансферне літо. А як підписують гравців в Українську Прем’єр-Лігу під час війни?

Економічна правда

Реклама: