Футбольні клуби провели рекордне трансферне літо. А як підписують гравців в Українську Прем’єр-лігу під час війни?

Футбольні клуби провели рекордне трансферне літо. А як підписують гравців в Українську Прем’єр-лігу під час війни?

Як купували і продавали футболістів світові клуби цього літа та як українські команди підсилювали склади в умовах великої війни. Головне із звіту ФІФА та порталу Transfermarkt.
Четвер, 15 вересня 2022, 15:30 -
фото ФК "Шахтар"

Після двох років спаду через коронакризу світовий футбол, як і очікувалося, знову відновлюється. Із зростанням доходів клуби стали витрачати більше коштів на нових гравців.

ФІФА прозвітувала, що кількість переходів у чоловічому футболі останнього трансферного вікна з 1 червня до 1 вересня 2022 року досягла історичного рекорду, перевищивши попередній показник доковідного 2019 року на 6,9%.

На трансфери в українській Прем’єр-лізі вплинула війна. Легіонерів стало в рази менше. Далеко не всі команди можуть дозволити собі новачків і віддають перевагу вільним агентам.

Що змінилося, ЕП пояснює на підставі аналізу звіту ФІФА та даних порталу Transfermarkt.

Реклама:

Світ: 5 мільярдів на трансфери і рекордні комісійні

Загальна кількість переходів. За даними ФІФА, протягом літнього періоду реєстрації новачків відбулося 9 717 міжнародних трансферів гравців-професіоналів. Ще 417 переходів були в очікуванні офіційного підтвердження.

Загальна кількість трансферів зросла на 16,2% порівняно з 2021 роком і на 6,9% порівняно з 2019 роком.

 

Витрати на трансфери. У середині 2022 року клуби витратили на переходи 5 млрд дол.

"Цьогоріч витрати зросли на 29,7% порівняно з 2021 роком. Це свідчить про сильні ознаки відновлення після двох років спаду. Утім, показник на 13,9% менший за рекордний рівень літнього трансферного вікна 2019 року", – кажуть у ФІФА.

 

Типи трансферів. Якщо в попередні літні вікна частка переходів на правах оренди становила близько 14%, то у 2022 році вона знизилася до 12,5%. У ФІФА пояснили це запровадженим лімітом на кількість орендованих гравців.

Впроваджені зміни почали діяти в липні. Тепер ліміт на міжнародні оренди становить вісім футболістів.

Саме стількох виконавців клуб може віддавати в оренду іншим та орендувати сам. Далі ліміт лише посилюватимуть: у наступному сезоні буде дозволено орендувати сім футболістів, ще через рік – шість.

При цьому правила ФІФА не поширюються на оренди, які відбуваються серед клубів з однієї країни. Однак організація закликає національні асоціації самостійно ввести обмеження впродовж наступних трьох років.

Найпопулярнішим видом трансферів залишається підписання гравців, у яких закінчилися контракти з попередніми командами (58,5%). Далі йдуть повноцінні міжклубні трансфери (16,8%) та повернення футболістів з оренд (12,2%).

 

Комісійні агентам. Агенти в сучасному футбольному бізнесі – незамінні учасники угод. Саме вони ведуть фінансові справи своїх клієнтів і "вибивають" для футболістів вигідні контракти.

За свої послуги представники гравців найчастіше беруть певний відсоток від трансферу. Вони також можуть отримувати відсотки від зарплати гравця за його фінансовий та юридичний супровід упродовж кар’єри.

Звіт ФІФА свідчить про колосальні заробітки представників агентського цеху: під час останнього вікна агенти в чоловічому футболі заробили 494,4 млн дол.

Cвітова організація підкреслює, що за останні десять років відношення плати за послуги агента до витрат на трансфер під час літнього вікна зросло з 6,1% до 9,9%.

Вікові тенденції. Клуби найчастіше підписували гравців віком 18-23 роки (4 271 трансфер, 44%). Далі йдуть підписання футболістів віком 24-28 років (3 929 переходів, 40,4%). Гравців віком 30-35 років запрошували рідше (13,6%).

Лише 0,8% та 1,3% трансферів стосувалися виконавців понад 35 років або до 18 років відповідно.

Трансфери в розрізі національних асоціацій. Європейські асоціації традиційно лідирували в першій десятці асоціацій за кількістю вхідних і вихідних переходів, а також за витраченими на них сумами.

 
 

Англійські клуби виконали найбільше вхідних та вихідних трансферів і витратили на них найбільше коштів серед усіх асоціацій-членів у світі. Французькі клуби найбільше заробили на трансферах.

 

ФІФА окремо відзначила стрімке відновлення доходів від переходів португальської ліги: ріст перевищив 225% порівняно з літом 2021 року.

 

Яка ситуація з трансферами в УПЛ?

Окремої статистики щодо переходів в Україні ФІФА не дає, але основні тенденції літнього вікна в УПЛ можна оцінити завдяки статистиці авторитетного німецького порталу Transfermarkt.

В Україні до початку великої війни найпопулярнішим видом трансферів було підписання гравців на правах вільного агента та оренди.

Придбання ж на знакову для УПЛ суму понад 1 млн євро в сезоні 2021-2022 серед клубів еліти, як свідчать дані Transfermarkt, робили лише лідери достроково завершеного чемпіонату України: "Шахтар" (шість новачків), "Динамо" (два) та "Дніпро" (один).

"Шахтар" влітку 2021 року витратив на новачків щонайменше 59 млн євро.

"Гірники" запросили із Серії А італійського тренера Роберто де Дзербі та підписали вартісних гравців з прицілом на Лігу чемпіонів: бразильців Педріньйо (18 млн євро), Марлона (12 млн євро), Нереса (12 млн євро), Вінісіуса Тобіаса (6 млн євро) і форварда збірної Буркіна-Фасо Лассіну Траоре (10 млн євро).

При цьому клуб продав Едуарда Соболя за 3,5 млн євро та Давіта Хочолаву за 2 млн євро. Уже після оголошення про дострокове припинення сезону за 2 млн євро пішов бразилець Алан Патрік. Тобіаса з правом викупу орендував мадридський "Реал".

Наразі. Зважаючи на найбільшу кількість легіонерів та активні витрати до 24 лютого, перед сезоном 2022-2023, який, попри побоювання щодо безпеки, таки почався, "Шахтар" у кадровому сенсі постраждав від війни найбільше.

Єдиному представнику України в цьогорічній ЛЧ довелося заново будувати команду, адже країну залишили майже всі легіонери, крім Лассіни Траоре. Він довго заліковував травму і, повернувшись на поле в серпні, вирішив залишитися.

Донеччани, відпускаючи головний актив, чинили так, аби легіонери згодом змогли повернутися. Тому в оренду пішли бразильці Марлон, Сіпріано та Педріньйо. Вільним агентом покинув команду один з лідерів захисту Ісмаїлі.

Футболістів, на яких був більший попит у провідних лігах, донеччани намагалися продати подорожче.

За 15,3 млн євро пішов до "Бенфіки" Нерес, який так і не зіграв за команду жодного офіційного матчу. За 14,5 млн євро перебрався до "Фіорентини" Додо, за яким не один рік стежили в Європі.

За 7,5 млн євро поїхав до Італії Маркос Антоніо, за 6 млн євро до Австрії – Фернандо. Ще 1 млн євро клуб заробив після того, як французька "Бордо" після вдалої оренди викупила права на Ігнатенка.

"Гірники" постраждали від рішення ФІФА продовжити термін дії тимчасового правила щодо призупинки контрактів легіонерів з України та Росії до червня 2023 року.

Цим правилом скористався ізраїльський хавбек Соломон, який на рік став гравцем англійського "Фулхема". Transfermarkt оцінює його 18 млн євро, а "Шахтар" перед війною відхиляв пропозиції на 20 млн євро, розраховуючи отримати більше.

Змінивши тренера (замість де Дзербі команду очолив хорват Йовічевіч, який до цього опікувався командою "Дніпро-1"), помаранчево-чорні у формуванні складу зробили ставку на повернення українських футболістів, які раніше представляли клуб, але не змогли закріпитися через бразильців.

"Гірники" зробили пʼять покупок: до України з Угорщини повернулися Зубков (2 млн євро) та Петряк (1,5 млн євро), а з Бельгії повернули Шведа (1 млн євро), якого колись розкрив у "Карпатах" Йовічевіч.

Також у клуб за 500 тис євро повернувся Тотовицький. Ще одним придбанням став хорватський легіонер Джурасек (800 тис євро), який раніше працював з Йовічевічем у "Дніпрі-1".

Також донеччани орендували двох гравців: з Бельгії повернувся Михайличенко, а з Греції – бразилець Лукас Тейлор, який раніше грав в Україні за "Дніпро-1" та "Львів".

"Динамо", яке восени 2021 року теж грало в групі ЛЧ, поповнилося двома гравцями. За 6 млн євро до киян приєднався бразилець Вітіньйо, за 1,75 млн євро – венесуелець Ерік Рамірес (зараз грає в оренді в Словаччині).

Клубу вдалося провести один з найбільш успішних вихідних трансферів у своїй історії: у січні 2022 року за 23,5 млн євро до "Евертона" перейшов захисник української збірної Віталій Миколенко. Ще 1 млн євро біло-сині заробили на оренді в "Труа" люксембурзця Родрігеса.

Наразі. Влітку в "Динамо" за 1,2 млн євро із "Зорі" перейшов хавбек Кабаєв, а за 1 млн євро із словенського "Копера" – ямайський вінгер Перріс.

При цьому кияни втратили двох футболістів основи: навесні пішов Вітіньйо, який гратиме в оренді в Бразилії, а влітку вільним агентом перебрався до Греції Вербіч.

Встигли кияни і трохи заробити. "Динамо" продало "Зорі" Вантуха (300 тис євро), Русина (250 тис євро) та Антюха (200 тис євро). Ще 100 тис євро клуб заробить на оренді Цитаїшвілі в польський "Лех".

"Дніпро-1" у лютому 2022 року підписав бразильського вінгера Феліпе Піреса за 1 млн євро.

Наразі. Зі зміною тренера (з "Металіста" перейшов наставник Олександр Кучер разом із спортивним директором Євгеном Красніковим) в представника України в Лізі конференцій влітку з’явилося багато нових імен.

Разом з Кучером з Харкова до Дніпра перебралися шість футболістів: частина – як вільні агенти, частина – в оренду, зокрема, легіонер Балулі.

Президент "Металіста" Олександр Ярославський говорив, що кошти, отримані від переходу Кучера, спрямують на розвиток клубу (суму, правда, не назвав), а оренда, за його словами, – єдиний спосіб для "Металіста" зберегти контракти своїх легіонерів.

Також дніпряни придбали двох легіонерів: за 400 тис євро – бразильського воротаря Валефа і за 1 млн євро – алжирського захисника Амаша.

Вдалося "Дніпру-1" і підзаробити: за 1,5 млн євро до англійського "Брентфорда" поїхав український півзахисник Єгор Ярмолюк, а за 400 тис євро до бельгійського "Левена" – румунський воротар Кожокару.

Придбаний узимку Феліпе Пірес знову подався в оренду.

У "Зорі", яка вже вибула з єврокубків, були лише згадані трансфери з "Динамо".

Також луганчани орендували в киян молодих Бражка та Михайленка, ще чотири гравці приєдналися як вільні агенти. Натомість вільними агентами пішли шість футболістів, які були основними торік.

 

Витрачала кошти на новачків і полтавська "Ворскла", яка теж вилетіла з єврокубків.

Полтавці витратили 1,37 млн євро на чотирьох гравців. З Іспанії повернувся захисник Василь Кравець (500 тис євро), також до команди приєдналися три албанці: Сефері (500 тис євро), Тотре (250 тис євро) та Толі (120 тис євро).

Крім того, клуб, почесним президентом якого є Костянтин Жеваго, орендував бразильця Марлісона, а ексхавбек збірної Олійник і бразильці Феліпе та Габріель прийшли як вільні агенти.

Вільними агентами стали лідери-легіонери Олів’є Тілль, Тамм та Ранжел, в оренду пішли легіонери Пуцлін, Якубу, Кане і Венсан Тілль.

У низці клубів були лише окремі операції. "Колос" продав Тотовицького. "Металіст" за 100 тис євро купив у "Вереса" Панасенка і за 800 тис євро – бразильця Маілтона, який потім повернувся в оренду до Бразилії.

Серед трансферів на вихід варто відзначити перехід 21-річного півзахисника "Руху" Олексія Сича до бельгійського "Кортрейка" в оренду з правом викупу. У кінці сезону бельгійський клуб заплатить за нього 3 млн євро.

Таким чином, найкращий трансферний баланс за підсумками літнього вікна – у "Шахтаря" (44,3 млн євро). У "Динамо" – відʼємний баланс (-1,35 млн євро). Завдяки продажу Ярмолюка в плюсі залишився "Дніпро-1" (800 тис євро).

У ще двох команд-учасників єврокубків – "Зорі" та "Ворскли" – баланси протилежні.

Завдяки вигідному продажу Кабаєва луганчани в плюсі на 450 тис євро, а ворскляни лише купували, нічого не заробивши на своїх футболістах (-1,37 млн євро).

У "Колоса" та "Вереса" баланси позитивні завдяки єдиним вихідним трансферам за гроші: перші заробили 500 тис євро з нульовими витратами, а другі поповнили бюджет на 100 тис євро, не підписавши нікого за вказану на Transfermarkt суму.

Після двох угод з придбання гравців баланс "Металіста" становить -900 тис євро.

У половини ліги – нулі у витратах і доходах. Вони підписували вільних агентів, орендували гравців і давали їх в оренду. У цьому переліку – "Олександрія", "Металіст-1925", "Рух", "Львів", "Чорноморець", "Інгулець", "Минай" і "Кривбас".

Реклама: