США посилюють тиск на Туреччину через санкції проти РФ: націляться на банки, інтегровані в платіжну систему "Мір" – FT

Четвер, 15 вересня 2022, 10:10 -

США і ЄС посилюють тиск на Туреччину, щоб подолати ухилення від антиросійських санкцій на тлі занепокоєння, що банківський сектор країни є потенційним "бекдором" для незаконного фінансування.

Про це пише Financial Times.

США зосереджуються на турецьких банках, які інтегрувалися в російську систему внутрішніх платежів "Мір", повідомили FT двоє західних посадовців, які беруть участь у розробці цих планів.

Водночас Брюссель готує делегацію, щоб висловити свою стурбованість безпосередньо турецьким посадовцям.

Реклама:

"Тиск на Туреччину відбувається в той момент, коли західні столиці орієнтуються на жорсткіше впровадження існуючих санкцій, а не на введення нових заходів.

Ця зміна підтверджує, що економічні санкції, запроваджені після вторгнення Путіна в Україну в лютому, не завдали економіці Росії такої шкоди, як вони сподівалися. Але вони стверджують, що усунення лазівок у поточних заходах стисне лінії фінансування Кремля", - пише газета.

"Ви побачите, що ми зосереджені на ухиленні від фінансового сектора", - сказав один із зхідних чиновників.

Реклама:

"Ми надішлемо дуже чітке повідомлення про те, що, наприклад, фінансові установи третіх країн не повинні підключатися до платіжної мережі "Мір", тому що, ви знаєте, це несе певні ризики ухилення від санкцій", - додав він.

"Нам потрібно закрити лазівки", - сказав другий посадовець, який брав участь у переговорах цього місяця між ЄС і США щодо застосування санкцій, назвавши Туреччину головною ціллю.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган дотримується того, що він називає "збалансованим" підходом до війни в Україні.

"Його відмова приєднатись до санкцій проти Росії та нещодавня обіцянка поглибити економічне співробітництво з Москвою стурбували його західних союзників. Ердоган, який зустрінеться з Путіним у п’ятницю, заявив минулого місяця, що є "серйозний прогрес" у розширенні системи "Мір" в Туреччині.

П’ять найбільших банків Туреччини, Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, DenizBank і Halkbank, є членами платіжної системи "Мір", яка була розроблена Центральним банком Росії як національна альтернатива Visa та Mastercard", - нагадує FT.

Нагадаємо:

П’ять турецьких банків запроваджують російську платіжну систему "Мір", заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після повернення з Сочі.

Як повідомлялось раніше, Ердоган та Путін домовились про часткову оплату постачання природного газу в рублях. Незважаючи, на засудження Туреччиною повномасштабної війни Росії проти України, Анкара не приєдналась до санкцій США та ЄС про агресора.  

Економічна правда

Реклама: