У НБУ пояснили, як вплине валютна криза в Туреччині на Україну

П'ятниця, 17 серпня 2018, 12:51
 

Україна слабко інтегрована у світовий фінансовий ринок, тому напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Олег Чурій, передає "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на те, що у власності нерезидентів знаходиться незначна частина українських державних облігацій, відтік капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не матиме суттєвого впливу на Україну, зокрема на валютний ринок, в короткостроковій перспективі", - сказав він.

Згідно з оцінками регулятора, з часом українська економіка може побічно відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним з найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту у 2017 році).

Реклама:

"Стрімка девальвація ліри і взагалі проблеми на фінансовому ринку Туреччини можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, призвести до скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може викликати погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту в порівнянні з турецькими товарами на третіх ринках", - пояснив Чурій.

Крім цього, заступник глави НБУ нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь і алюміній з Туреччини.

Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, яка направляється в США, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

У той же час Чурій зазначив, що девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України.

"Зміцнення гривні відносно ліри може призвести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті. Це не тільки зменшить обсяг імпорту в грошовому вираженні, але й стане хорошою новиною для українських споживачів в цілому. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу і взуття, які мають вагоме значення в споживчому кошику в Україні", - прокоментував він.

Заступник глави НБУ зазначив, що розвиток економічної ситуації в Туреччині має важливі уроки для України.

За цей рік турецька ліра вже втратила 40% своєї вартості, здебільшого на хвилюваннях про розширення президентського впливу на економіку та суперечку зі Сполученими Штатами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: