Іран готовий купити української сільгосппродукції на 1,5 мільярда доларів

Понеділок, 4 червня 2018, 16:55
 

Україна та Іран зацікавлені у збільшенні постачань зернових, рослинної олії, кукурудзи, ячменю та сої для внутрішніх потреб Ірану.

Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети з іранською делегацією 30 травня, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

"Іран є важливим торговельним партнером України, хоча за останні кілька років, на жаль, спостерігається зменшення обсягів двосторонньої торгівлі. Сьогодні Україна готова наростити  обсяги постачання та розширювати номенклатуру експорту сільськогосподарської продукції до Ірану", - зазначив Шеремета.

Заступник міністра наголосив на високій якості української сільськогосподарської продукції, на її органічності, адже Україна використовує значно менше мінеральних добрив, ніж інші європейські країни.

Реклама:

Зі свого боку, іранська сторона висловила намір купити в Україні сільгосппродукції на 1,5 млрд дол та запропонувала сприяти спрощенню експорту для реалізації значного торговельного потенціалу між країнами.

Іранська сторона зацікавлена у нарощенні імпорту української сільгосппродукції та розширенні товарної групи, зокрема, рослинних олій, сої.

Іранські підприємства виявляють стійкий інтерес до оренди українських земель сільськогосподарського призначення з метою їх подальшого використання для вирощування та постачання до ІРІ агропромислової продукції, зокрема, зернових культур.

Сторони домовились обговорити подальші деталі стосовно галузевого співробітництва на Сьомому засіданні Міжурядової Спільної Комісії з економічного та торговельного співробітництва між Україною та Ісламською Республікою Іран, яке відбудеться у червні 2018 року в  м. Тегеран.

За результатами 2017 року Іран посів 9-те місце серед країни, до яких експортувалося найбільше української сільськогосподарської продукції. Зокрема, експортовано продукції на 527,7 млн дол (частка в експорті 2,9%).

Основні товарні групи експорту до Ірану (за результатами 2017 року): насіння олійних культур – 186,3 млн дол; зернові злаки - 174,1 млн дол; олія – 157 млн дол.

Однак у першому кварталі 2018 року частка Ірану в українському експорті становила 2,49%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!