Міненерго попередить 8 країн про можливі поставки вугілля з ОРДЛО

Середа, 14 червня 2017, 11:41

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України направило в Міністерство закордонних справ лист з проханням через українські посольства попередити вісім країн про ризик нелегальних поставок вугілля з ОРДЛО.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з копією документа, Міненерговугілля запропонувало направити інформацію про варіанти і можливості ідентифікації вугілля з ОРДЛО в посольства України в Туреччині, Нідерландах, Іспанії, Молдові, Болгарії, Бельгії, Польщі та Румунії для прийняття всіх можливих заходів щодо інформування місцевих портів, митних органів, існуючих і потенційних покупців.

Реклама:

Даний лист підготовлено за пропозицією компанії "ДТЕК Енерго", яка з березня 2017 року втратила контроль над вугільними підприємствами в ОРДЛО і запросила дипломатичну підтримку у вирішенні проблеми незаконної реалізації їх продукції в інших країнах.

"Виходячи з викладеної в листі інформації, незаконно видобуте вугілля зазначених підприємств незаконно вивозиться на територію Росії і в подальшому відвантажується на територію інших країн", - йдеться в листі.

У Міненерговугілля також відзначили, що зазначена проблема нелегального продажу вугілля стосується також і захоплених в ОРДЛО державних шахт.

Згідно з даними "ДТЕК Енерго", вугілля може поставлятися в інші країни під виглядом законно купленого, а також видобутого в Україні або Росії. Компанія заявила про готовність допомогти в ідентифікації такого вугілля шляхом аналізу супровідної документації та експертизи такого вугілля, в тому числі із залученням співробітників компанії для відбору проб.

Нагадаємо, в ДТЕК заявили, що вугілля з територій ОРДЛО намагаються продавати Туреччині та Іспанії за півціни.

Як повідомлялося, у 2016 році Росія отримала з окупованих територій Донецької і Луганської областей 940 тисяч тонн антрациту і ще близько 95 тисяч тонн інших сортів вугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: