"Нафтогаз" в лютому розпочне витрачати кредитні мільйони Світового банку

Вівторок, 17 січня 2017, 18:02

НАК "Нафтогаз України" планує в лютому 2017 року розпочати вибірку 500 млн доларів  кредитних коштів, що надаються під гарантії Світового банку.

Про це повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко журналістам у Києві у вівторок, пише "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, розпочнемо в лютому. Плануємо вибрати в лютому-березні. Це залежить від погоди та споживання, але в принципі плануємо в ці терміни", - сказав він.

Вітренко уточнив, що під закупівлю газу за ці кошти буде оголошено конкурс із вибору постачальників, як і у випадку з кредитом Європейського банку реконструкції і розвитку.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" 30 грудня 2016 року підписав кредитну угоду із Citi та Deutsche Bank на отримання деномінованої в євро поновлюваної кредитної лінії для закупівлі газу в сумі, еквівалентній 500 млн дол.

Кредитна лінія забезпечується гарантією СБ, що, у свою чергу, забезпечується державною гарантією у рамках формування енергетичного фонду згідно з постановою №876 Кабінету міністрів від 30 листопада 2016 року.

Дія кредитної лінії становить чотири роки: два роки на закупівлю газу і два роки на погашення кредиту. За умовами фінансування цієї кредитної лінії, "Нафтогаз" і надалі купуватиме газ за чинними контрактами, змінивши форму оплати.

Підтвердженням оплати після постачання для постачальників стануть акредитиви, які випускатиме Citi і Deutsche Bank та які під час здійснення оплати перетворюватимуться на кредити. "Нафтогаз" здійснюватиме погашення цих кредитів протягом 12 місяців із моменту їх надання. СБ гарантує повернення цих кредитів міжнародним комерційним банкам.

НАК зможе скористатися цією кредитною лінією для закупівлі газу, і на західному, і на східному напрямку. Відповідні рішення ухвалюватимуть на основі конкурентоспроможності пропозицій на постачання газу.

За словами голови правління НАК Андрія Коболєва, ці кошти допоможуть "Нафтогазу" забезпечити стабільні постачання газу українським споживачам протягом цієї зими.

У 2015 році "Нафтогаз" отримав поновлювану кредитну лінію на 300 млн дол. від ЄБРР на закупівлю газу у європейських постачальників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: