Думка експерта: Кінцева ціна російського газу для України буде вище прописаної в контрактах

Понеділок, 12 жовтня 2015, 19:15

Кінцева ціна російського газу для України буде вищою вказаної в контрактах, через те, що блакитне паливо буде закуповуватися за кредитні кошти.

Таку думку "Економічній правді" висловив експерт з енергетичних питань, голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

"На закупівлю газу в зимовий період Кабінет міністрів планує витратити 1,3 млрд доларів, з них більша частина, 820 млн доларів - кредити ЄБРР і Світового банку. Це позначиться на кінцевій ціні газу, насправді для України вона буде вищою, ніж та, яка вказана в контрактах", - заявив Надєїн.

"Наскільки вищою буде ціна, залежить від умови кредитування, в даний момент детальної інформації про це немає", - сказав він.

Реклама:

За його словами, у відновленні поставок газу з Росії в Україну більше були зацікавлені країни Європейського союзу, ніж Україна.

"Саме європейські партнери ініціювали переговори з "Газпромом" і виділили кредит на закупівлю блакитного палива. Україна цілком могла обмежитися тими обсягами, які вже накопичені в підземних сховищах. 15,8 млрд кубометрів цілком достатньо для опалювального сезону", - сказав експерт.

Надєїн зазначив, що Росія також отримала вигоду від відновлення постачань, адже "Газпром" в останній рік втратив значну частку українського ринку.

"Зокрема, за 9 місяців імпорт російського газу впав приблизно в 5 разів і становив 3,3 млрд кубометрів. Частка "Газпрому" на українському ринку знизилася до 30%, це антирекорд для російської монополії", - заявив він.

"Якщо говорити про українські національні інтереси, то нам вдалося скасувати на зимовий період дискримінаційну контрактну умову "бери або плати". Сама ціна на рівні 228-232 долара за тисячу кубометрів є вище середньої, наприклад, у Німеччині в середньому вона становить близько 200 доларів за тисячу кубометрів. Хоча в тих політичних умовах, в яких опинилася Україна, складно було домогтися чогось більшого", - вважає Надєїн.

Таким чином, за його словами, новий зимовий пакет став компромісом між трьома сторонами - Україною, Росією та ЄС, але більше всіх за цей компроміс заплатить Україна.

"Щоб знизити витрати, необхідно суттєво скоротити споживання газу. До тих пір, поки ми будемо спалювати газу в два рази більше, ніж добувати, Україна когось буде дотувати. Або Європу, або Росію, або і тих, і інших", - упевнений глава Комітету енергетичної незалежності України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!