Першим відкриті дані має оприлюднити Кабмін - радник прем'єра

Четвер, 21 травня 2015, 15:40

Першим опублікувати відкриті дані має Кабінет міністрів України.

Про це під час вебінару на тему "Як Україна буде відкривати дані?", організованого TI Україна, заявив радник прем'єр-міністра України з відкритих даних, засновник та керівник громадської організації SocialBoost Денис Гурський.

За його словами, процес публікації й оновлення всіх відкритих даних, якими володіють державні органи, у майбутньому буде автоматизованим.

"Між міністерствами, відомствами буде створено систему автоматичного обміну відкритими даними, а громадськість матиме до неї доступ. Перелік даних для оприлюднення має визначити Кабінет міністрів", - сказав він.

Реклама:

"Такі дані повинні бути поширені першочергово. Вже складений графік відкриття державних даних, і він має чіткі терміни. Перелік даних буде розширюватися по мірі того, як зростатиме суспільний запит, а у державних органів з’являтимуться нові напрацювання. Відкриті дані - це майданчик, трамплін для розвитку електронного урядування в Україні", - наголосив радник.

За його словами, сьогодні найбільш зацікавленими у публікації відкритих даних є Міністерство інфраструктури, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів, Міністерство екології та Міністерство освіти.

У концепцію оприлюднення відкритих даних, на думку Гурського, входить і створення електронного парламенту. "Рішення, які приймає Верховна Рада, мають бути одразу ж доступні громадськості. Дані повинні публікуватися таким чином, щоб їх можна було аналізувати", - запевняє радник.

Він пояснив, що громадські організації зі свого боку також можуть брати участь у проектах по відкриттю даних, зокрема, вимагати публікації певних даних у відкритому форматі, а також роз'яснювати дані людям, аналізувати їх, подавати у вигляді інфографіки. "Громадські організації мають навчитися будувати проекти на даних", - зазначив радник.

На думку учасників вебінару, громадськість очікує оприлюднення чітких планів та покрокових дій із зазначенням термінів виконання та відповідальних осіб, а, найголовніше, втілення механізмів притягнення до відповідальності за невиконання цієї ініціативи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!