Словаччина пропонує "Газпрому" транзит в обхід України - російські ЗМІ

Четвер, 21 травня 2015, 11:24

Словацька газова компанія Eustream запропонувала альтернативний спосіб, який дозволить "Газпрому" постачати країни Центральної Європи після можливого припинення транзиту через Україну.

Про це пише "Комерсант".

Як повідомляється, словацький газотранспортний оператор Eustream пропонує збільшити потужності з постачання російського газу з Чехії до Словаччини.

Мова йде про підвищення пропускної спроможності пункту Ланжгот з 67 млн до 140 млн кубометрів на добу за рахунок побудови додаткової компресорної станції, що можна зробити до 2018 року.

Реклама:

На думку Eustream, це збільшить ефективність транспорту газу між Ланжготом і австрійським Баумгартеном (основний хаб Центральної Європи) і "істотно зміцнить ліквідність газового ринку з мінімальними витратами".

Словаччина десятиліттями служила воротами для поставок російського газу в Європу, звідки вони потім йшли найбільшим клієнтам "Газпрому" - Німеччині (через Чехію) та Італії (через Австрію).

Але в останні п'ять років Словаччина стикається з падінням транзиту через те, що "Газпром" після введення Nord Stream завантажує український транзитний коридор по мінімуму.

У 2012 році практично припинився транзит через Словаччину в Південну Німеччину, а в 2013 році - і до Чехії.

Підсумком спаду стала ситуація минулого року, коли газові потоки розгорнулися у зворотний бік, і газ по Opal (східне продовження Nord Stream) пішов з Чехії до Словаччини і далі до Австрії в більших обсягах, ніж ці країни отримували по традиційному маршруту через Україну.

Але більш серйозна небезпека загрожує Словаччині в тому випадку, якщо новий проект "Газпрому" "Турецький потік" дійде до Баумгартена, як це заплановано, і мине Словаччину - "Газпром" вже оголосив, що має намір до 2020 року припинити транзит через Україну.

У цій ситуації Братислава пропонує різні варіанти, при яких країна збереже обсяги транзиту навіть у разі припинення поставок з України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: