Україна без підтримки МВФ не отримає жодного кредиту - Мінфін

П'ятниця, 13 лютого 2015, 15:12

Міжнародний валютний фонд є кредитором останньої інстанції, і без його підтримки Україна з урахуванням стану, в якому вона сьогодні опинилася, не здатна отримати доступу до жодного ринку фінансових ресурсів.

Про це заявив перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський у ході Години запитань до уряду в парламенті, передає УНІАН.

Уманський наголосив, що без кардинальних змін у соціальній, податковій, бюджетній і регуляторній політиці Україна не зможе вийти з кризи, як фінансової, так і політичної.

"Міжнародний валютний фонд є кредитором останньої інстанції. Україна з урахуванням того стану, в якому вона сьогодні опинилася, не здатна більше без підтримки Міжнародного валютного фонду отримати доступу до жодного ринку фінансових ресурсів, тому ми разом змушені проводити зміни і реформи, в тому числі за допомогою МВФ", - сказав він.

Реклама:

МВФ ДАВ ГРОШІ БЕЗ РЕФОРМ

Заступник міністра нагадав, що наразі триває узгодження остаточного тексту листа про наміри для Міжнародного валютного фонду, і після завершення переговорів з фондом президент, прем'єр-міністр і Верховна Рада зможуть озвучити свою позицію та умови фонду.

"Продовжувати розвивати спіраль боргової залежності Україна далі не може. Якщо ми не будемо змінювати політику і підходити до формування держбюджету таким чином, як це відбувалося останні 23 роки, як наслідок будемо мати ситуацію, в якій доведеться не тільки затягнути паски, а й визначатися щодо можливості в принципі існувати як незалежна держава", - додав він.

Уманський наголосив, що Україна багато років жила ілюзіями, що завтра ніколи не настане, і нераціонально використовувала свої можливості і доступні кошти.

"Як наслідок, державний борг тільки за останні п'ять років збільшився удвічі, а найбільша стаття у державному бюджеті на сьогодні - це обслуговування держборгу", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: