ДФІ: Через бездіяльність керівництва "Укрзалізниця" втрачає 185 мільйонів

Вівторок, 9 грудня 2014, 13:05

"Укрзалізниця" через бездіяльність керівництва та неякісну підготовку документів ризикує не повернути 54,5 млн гривень боргу від ТОВ "Союз-Енерго" і 11,19 млн доларів боргу від ТОВ "Транскарго Сервісез Лтд".

Про це свідчить акт позапланової ревізії діяльності "Укрзалізниці" Держфінінспекцією в цьому році, копію якого "Наші Гроші" отримали від правоохоронних органів.

У 2013 році вказані експедиторські компанії здійснювали перевезення сирої нафти з Казахстану в Україну. Для них було встановлено коефіцієнт 0,4 до базових ставок за умови перевезення не менше 2,5 млн т вантажу.

Та фірми цей обсяг не виконали. Тому Тарифна комісія "Укрзалізниці" у березні цього року ухвалила рішення про перерахунок провізних платежів за коефіцієнтом 0,62.

Реклама:

Наприкінці травня залізниця повідомила фірми про необхідність сплатити борг. Компанії отримали місяць для добровільної сплати заборгованості, але вони цього не зробили.

У червні заступник голови "Укрзалізниці", голова Тарифної комісії Віталій Жураківський був повідомлений про ситуацію. Однак жодних дій вжито не було. При цьому "Союз-Енерго" і "Транскарго Сервісез Лтд" продовжують перевозити свої вантажі залізницею.

ДФІ наголошує, що через те, що Жураківський не прийняв рішення про припинення перевезень компаніями, а також через неякісну підготовку документів і неналежний юридичний супровід щодо стягнення заборгованості, існує ризик того, що ТОВ "Союз-Енерго" та ТОВ "Транскарго Сервісез Лтд" так і не повернуть борги "Укрзалізниці".

Варто зазначити, що наприкінці жовтня суд повернув "Укрзалізниці" без розгляду позов про стягнення боргу з фірми "Союз-Енерго" через непідтвердженість того, що позовну заяву мав право підписувати в.о. гендиректора "Укрзалізниці".

Водночас у справі по ТОВ "Транскарго Сервісез Лтд" у листопаді суд дійшов до висновку про належне виконання фірмою своїх зобов’язань і відмовив "Укрзалізниці" у стягненні боргу. У судовому реєстрі поки немає даних про подачу апеляції на це рішення суду.

Засновником ТОВ "Транскарго Сервісез Лтд" є лондонська компанія "Mortdale Limited". Власником останньої є лондонська компанія "Portman Corporate Services Ltd", засновником якої є офшор "Corporate Holdings Limited".

Засновником ТОВ "Союз-Енерго" є кіпрська компанія "Союз-Енерго Логістік Лімітед". Директором фірми є Андрій Тимків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: