Набув чинності закон про обов'язкове розкриття кінцевих бенефіціарів

Середа, 26 листопада 2014, 14:45

25 листопада 2014 року вступив в силу закон, який зобов'язує українські компанії  розкривати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарів.

Зокрема, йдеться про Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів", повідомляє ЮФ "Астерс".

Законом внесені зміни в такі сфери: 1 - державна реєстрація юридичних осіб, 2 - публічний доступ до реєстру речових прав на нерухоме майно, 3 - протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Перше. Відповідно до Закону, українські компанії зобов'язані розкривати інформацію про своїх кінцевих вигодо одержувачів - бенефіціарів.

Реклама:

Закон визначає "бенефіціарами" фізичних осіб, які, незалежно від формального володіння, мають можливість, безпосередньо або через інших осіб, здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність компанії.

Агенти, номінальні утримувачі (номінальні власники) або посередники у здійсненні прав власника або управлінця не вважаються бенефіціарами.

Тепер в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців підлягає включенню наступна інформація щодо бенефіціарів: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), країна громадянства, паспортні дані, місце проживання та реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

Керівники компаній зобов'язані встановлювати своїх бенефіціарів, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про них та надавати її державному реєстратору. На керівника компанії за порушення вимог щодо розкриття такої інформації може бути накладений адміністративний штраф в розмірі від 5 100 до 8 500 грн.

Вже зареєстровані компанії повинні впродовж 6 місяців з дня набрання чинності Законом подати державному реєстратору інформацію про своїх бенефіціарів та бенефіціарів своїх учасників та акціонерів.

Друге. Відповідно до Закону інформація в Реєстрі речових прав на нерухоме майно  є відкритою і загальнодоступною.

Так, інформація може бути отримана фізичними та юридичними особи - виключно за об'єктом нерухомого майна. Так само вона може бути отримана державними службовцями, суддями, адвокатами та нотаріусами як за об'єктом нерухомого майна, так і за суб'єктом права.

Власник нерухомого майна має право отримати інформацію про осіб та державних службовців, які отримали відомості про зареєстровані права та їх обтяження на нерухоме майно, що йому належить.

Третє. Законом внесені зміни в законодавство у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Так, серед іншого, надано нове визначення "публічних діячів" та пов'язаних із ними осіб.

Таке визначення значно розширило перелік осіб, які кваліфікуються як публічні діячі, та має на меті сприяти протидії легалізації доходів, одержаних від корупційних злочинів.

Суб'єкти первинного фінансового моніторингу (банки, страхові компанії, біржі, компанії з управління активами, нотаріуси, адвокати та інші) повинні встановлювати бенефіціарів своїх клієнтів у ході здійснення ідентифікації клієнтів та їх відповідних операцій.

В свою чергу суб'єкти державного фінансового моніторингу зобов'язані вживати заходів щодо перевірки бездоганної ділової репутації бенефіціарів суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Раніше ЕП повідомляла, що остання редакція законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів" дещо не доопрацьована і дозволить компаніям приховувати своїх реальних власників.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: