Думка експерта: Підприємства зможуть і надалі приховувати справжніх власників

Вівторок, 14 жовтня 2014, 18:38

Нинішня редакція законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів" дещо не доопрацьована і дозволить компаніям не повідомляти про своїх реальних власників.

Таку думку висловив адвокат департаменту кримінальної практики ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Єгор Штокалов.

"Справа в тому, що законодавство України та країн, включених в офіційний список офшорних зон, дуже відрізняється. І питання щодо обов'язків посадової особи, наприклад республіки Вануату, розкрити інформацію про осіб, на користь яких він діє за трастовим контрактом, здається сумнівним", - вважає Штокалов.

Адвокат упевнений, що в разі прийняття даного законопроекту в тому вигляді, в якому він є зараз, в Україні істотно зросте попит на фахівців з реєстрації прав на офшорні компанії.

Реклама:

"Наприклад, власник підприємства з України - компанія з Кіпру. А її власник - інша компанія, зареєстрована на Белізі. А кінцевий бенефеціаром - підставний директор з Белізу. Формально, підставний директор зобов'язаний діяти в інтересах фактичного власника активу. Плюс трастовий контракт може передбачати обов'язок директора не розголошувати відомості про особу, в інтересах якої він володіє активом", - вважає Штокалов.

За його словами, згідно зі схваленою редакцією законопроекту №5114, керівник компанії зобов'язаний буде подати державному реєстратору інформацію про кінцеву юридичну особу - вигодоодержувача.

У разі ненадання такої інформації або надання недостовірної інформації, щодо керівника компанії може бути відкрито кримінальне провадження з можливим покаранням у вигляді штрафу та/або громадських робіт.

"При цьому, виходячи з аналізу тексту законопроекту, компаніям достатньо буде назвати фізичну особа - вигодонабувача: вказати його паспортні дані та ідентифікаційний номер. А от щодо держави проживання кінцевого бенефіціара законопроект обмежень не передбачає", - заявив він.

Говорячи про можливі способи виконати цей закон, не розкриваючи справжнього кінцевого власника активу, Штокалов заявляє: "Найбільш поширеним у світовій практиці способом приховування такої інформації є операції з офшорними компаніями з подальшим переведенням активів на баланс таких компаній".

На думку експерта, це найпопулярніший спосіб обходу зобов'язань щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів.

Як повідомлялося, Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів".      

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: