Нові призначення в Уряді: кадрове рівняння з багатьма відомими ®

Середа, 19 листопада 2014, 19:33

Питання про те, якою буде нова коаліція, і хто увійде до нового уряду  - мабуть найбільш очікувана новина останніх днів. Якщо з кандидатурою прем’єра майже все зрозуміло, то ключові призначення в уряді Яценюка залишаються загадкою. Сам Яценюк на днях трохи розкрив таємницю, оприлюднивши список кандидатів на посади в новому уряді. Уряді, який ще не встиг сформуватися, але вже отримав зловісну назву "Уряд камікадзе".

Якщо поглянути на його якісний склад, то в порівнянні з попереднім, цей Уряд оновиться майже на 70 %, з наявних 17 міністрів свої портфелі збережуть лише 7. Проте більшість ключових посад залишаться без змін, так планується залишити на своїх місцях представників силового блоку, очільників міністерств юстиції, освіти та культури.

Посада віце-прем’єра з питань євроінтеграції залишається вакантною, кандидатури, яка б влаштували як наших політиків, так і західних партнерів поки що не підшукали. Значимість цієї посади для стабільності України на міжнародному рівні неможливо недооцінювати, враховуючи зовнішньополітичні та економічні орієнтири України на Євросоюз.

Тут варто зупинитись на тому, що нещодавно при всіх міністерствах була запроваджена посада заступника міністра з питань євроінтеграції. І при підведені підсумків роботи Уряду в цьому напрямку за останні місяці виявилась досить цікава тенденція — за оцінками спеціалістів найбільш гнучким міністерством, щодо зміни в нормативних документах та динамічних, щодо змін, виявилось міністерство аграрної політики та продовольства. За цей час в міністерстві була створена проектна група в яку ввійшли представники аграрного бізнесу, асоціацій, міжнародні експерти та науковці. Завдання групи — розробка проектів для покрашення якості роботи у напрямку європейської інтеграції. Про ефективність роботи групи свідчить те, що За 8 місяців поточного року зовнішньоторговельний обіг збільшився на 4,2% про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

Реклама:

"Ті кроки, які ми повинні зробити у напрямку європейської інтеграції, маємо зробити разом. Для нас важливо, аби ми могли запропонувати вітчизняним виробникам та міжнародним компаніям якісний підхід в роботі. Сьогодні Україні потрібен свідомий, професійний та послідовний економічний патріотизм. Держава повинна стати не пасивним спостерігачем, а форвардом у створенні умов для розвитку і зростання. Потрібне запровадження потужної підтримки виробників в обраних пріоритетних галузях всіма можливими засобами", - зазначила Владислава Рутицька, виступаючи в жовтні під час панельної дискусії на міжнародному "Agri Invest Forum". 

Враховуючи те, що аграрний комплекс нарощує обсяги торгівлі з ринками Європи і це єдина галузь, яка демонструє позитивну динаміку надходжень до бюджету у Владислави Рутицької є всі шанси залишитись на своїй посаді. Також, варто додати, що її робота позитивно оцінена представника Євросоюзу.

Також, дуже цікавою є теза Арсенія Яценюка про відновлення в новому Уряді посади віце-прем'єра з аграрних питань. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує призначити віце-прем'єром з питань агропромислового комплексу Івана Мірошніченко. Про це він заявив на прес-конференції: "Ключові точки росту української економіки - це аграрний сектор і енергетика. Ми вважаємо, що для розвитку ключового економічного потенціалу України, а це гравець на світовому продовольчому ринку, в уряді повинна бути посада відповідного віце-прем'єр-міністра. Ми подивилися склад різних політичних сил і Іван Мірошніченко, який є в списку "Самопомочі", він працював в Cargill, володіє іноземними мовами, був консультантом у Президента та різного роду урядів. Він фахова людина на аграрному ринку. Він може обійняти посаду віце-прем'єр-міністра, який буде відповідати за формування України як лідера на світовому продовольчому ринку",- сказав Яценюк.

Тобто, можна зробити висновок, що поряд з квотним принципом, майбутній прем'єр прагне отримати в команду людей з значним досвідом побудови системних структур та репутацією в ділових колах Європи. Таке призначення — це можливість отримати сильного стратегічного гравця, який ніяким чином не пов'язаний з минулою владою та має свою команду, ефективність роботи якої перевірена конкуренцією в бізнесі.

На правах реклами

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!