Думка експерта: Тіньовий валютний ринок процвітає

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 14:09 —

Офіційний курс навряд чи перевалить за позначку 13,5 гривні за долар, а спекулянти продовжать впевнено продавати долар не менш ніж по 14,5 гривні.
 
Про це сказав директор компанії "FIBO Україна" Сергій Поплавський.
 
Він нагадує, що не так давно глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заручилася підтримкою з боку найбільших банків країни - згідно з досягнутими домовленостями, курс гривні буде перебувати в районі позначки 13, а продаж валюти буде обмежуватися сумою 3 тисяч гривень в день.
 
Після цього регулятор ввів так званий індикаторний курс національної валюти, який став на півтори-дві гривні нижче реального міжбанківського.
 
"Такі заходи хоч і створили видимість зміцнення гривні, але за курсом обмінних пунктів валюту як і раніше знайти неможливо. Таким чином, тіньовий ринок продовжує процвітати, адже населення схильне купувати валюту і далі. Між тим, офіційний курс навряд чи перевалить за позначку 13, 5, а спекулянти продовжать впевнено продавати долар не менш ніж по 14,5", - відзначає Поплавський.
 
За його словами, тиск на гривню в жовтні продовжить надавати політико-економічна ситуація в країні, а також військовий конфлікт на Донбасі.
 
Курс готівкового долара США в цей період, за прогнозами FIBO Україна, може коливатися в діапазоні 13 - 13,5 гривні.
 
"Слабкість гривні, яка втратила більше 60% по відношенню до долара з початку поточного року, може свідчити, зокрема, і про сильне зростання держборгу. У зв'язку з цим вартість українських держоблігацій знизилася. Так, єврооблігації з виконанням у липні 2017 підвищилися на 14 базисних пункти, до 15,41%", - говорить Поплавський.
 
"А це означає, що, з огляду на ризики, існуюча програма фінансової допомоги Україні з боку МФВ потребує перегляду", - підкреслює він.
 
За словами експерта, у зв'язку зі сформованою ситуацією уряду до кінця року додатково буде потрібно близько 1 млрд. доларів для фінансової сфери і ще 1 млрд. доларів для забезпечення фінансових гарантій.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.