Google заплатить черговий мільйонний штраф

П'ятниця, 23 серпня 2013, 12:59

Google заплатить штраф за порушення політики приватності.

Про це пишуть "Вести економіка".

Згідно з повідомленням, штраф у 8,5 млн доларів можуть присудити 23 серпня на фінальному судовому засіданні у цій справі.

З позовом звернулися приватні компанії, серед яких університет Карнегі-Меллон і Центр інтернету Стенфорда. Вони не згодні з тим, що пошуковик передає власникам сайтів інформацію про те, по якому запиту користувач до них перейшов, йдеться в повідомленні.

Реклама:

Порушення політики приватності, на їх думку, відбувається, коли в пошуковий рядок вбивається власне ім'я. Такі запити ще називають vanity search - "марнославний пошук".

Нагадаємо також, що приблизно в середині минулого місяця з'явилася інформація про те, що Google, можливо, ухиляється від російських податків.

Таку думку висловив голова тимчасової комісії Ради Федерації з розвитку інформаційного суспільства Руслан Гаттаров.

Він направив на адресу глави Федеральної податкової служби Михайла Мішустіна відповідний запит.

На думку сенатора, сервіс контекстної реклами AdSense дозволяє власникам веб-сайтів отримувати дохід від розміщення реклами. При цьому угода про надання послуг укладається користувачем нема з російським представництвом компанії, а з ірландською "дочкою".

У користувача угоди Google знімає з себе відповідальність за сплату податків до бюджету РФ і закріплює її за одержувачем виплат.

Ще раніше Євросоюз офіційно пригрозив Google великим штрафом. Чиновники заявили, що застосують санкції до Google, якщо та не відреагує на їхні попередження про порушення правил обігу даних в Європі.

Офіційний Брюссель заявляє, що організовує скоординовану кампанію регуляторів за участю Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Нідерландів. Точну суму штрафу в ЄС поки не називають, проте, на думку експертів, він може обчислюватися десятками і навіть сотнями мільйонів євро.

Єврокомісар з питань юрисдикції Вівіан Редінг сподівається, що Google почує їх і прийме відповідні заходи, хоча часу залишається небагато. Планується, що якщо компанія не відгукнеться на вимоги європейської влади, санкції будуть застосовані вже восени.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: