ЄС і Китай досягли компромісу щодо експорту китайських батарей

Неділя, 28 липня 2013, 10:43

Після місяця найскладніших переговорів ЄС і Китай змогли домовитися про "взаємоприйнятне рішення" конфлікту навколо експорту до Європи китайських сонячних батарей.

Про це заявив єврокомісар з питань торгівлі Карел Де Гюхт, передає "Итар-Тасс".

"Це рішення засноване на узгодженні порогових рівнів цін на сонячні батареї, нижче яких їх зниження допускатися не буде, - підкреслив єврокомісар. - Це призведе до встановлення довгострокового балансу на ринку".

За його словами, домовленість з Пекіном відповідає двом основним вимогам Брюсселя - зняти загрозу китайського демпінгу і одночасно забезпечити стабільне постачання європейського ринку сонячними батареями.

Реклама:

5 червня 2013 року Єврокомісія оголосила про введення антидемпінгових імпортних тарифів на китайські сонячні батареї, розмір яких до 6 серпня повинен був досягти 47,6%, що було розцінено експертами як оголошення Китаю "війни тарифів".

Пекін у відповідь негайно заявив про введення власних митних тарифів проти імпортованих з Європи хімічних сполук, які використовуються для виробництва сонячних батарей.

Фактично рішення ЄС про введення імпортного тарифу стало економічним заходом, прийнятим, щоб натиснути на Пекін і змусити його бути поступливішим на переговорах з Брюсселем з цієї проблеми.

Карел Де Гюхт в той же день пояснив, що це рішення покликане захистити європейських виробників сонячних батарей.

"Китай зараз контролює до 80% ринку сонячних батарей Європи, що коштує європейській промисловості більше 20 тисяч робочих місць", - підкреслив він.

"Тепер ми повинні досягти з Китаєм взаємоприйнятної угоди, яка дозволить виправити завданий європейській промисловості збиток, - сказав єврокомісар. - Китай просто виробляє занадто багато сонячних батарей - у півтора рази більше, ніж потрібно всьому світу".

Він також підкреслив, що якщо переговори з Пекіном до кінця року не дозволять досягти угоди, Єврокомісія буде приймати рішення про введення постійно діючого торгового тарифу щодо сонячних батарей КНР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!