"ДТЕК" Ахметова складе компанію Фірташу і Курченку

П'ятниця, 19 липня 2013, 12:25

"ДТЕК" Ріната Ахметова з червня почала імпортувати природний газ з Угорщини.

Про це пише Forbes.

Як повідомляється, при обсягах поставки в 100 млн кубометрів на місяць - близько 40% потреби ДТЕК у газі - група Ахметова зможе економити майже 60 млн доларів на рік.

Паливо буде обходитися компанії приблизно в 370 доларів за тисячу кубометрів, розповів топ-менеджер однієї з "дочок" "Нафтогаз України", знайомий з умовами поставок, а також один з менеджерів ДТЕК, який просив не вказувати його імені. Ринкова ціна газу для промспоживачів - 415-430 доларів за тисячу кубометрів

Реклама:

Для порівняння: у травні нинішнього року "Українська нафтогазова компанія", яка входить до групи СЄПЕК Сергія Курченка, закуповувала газ в Угорщині по 385 доларів за тисячу кубів. "Нафтогаз" купує російський газ у "Газпрому" за 420 доларів за тисячу кубометрів, пише видання.

З приватних компаній, крім ДТЕКа, газ в Україну імпортують Ostchem Дмитра Фірташа і СЄПЕК.

Як зазначається, право ввозити газ і продавати його українським споживачам вони отримали в жовтні минулого року. Тоді Кабмін скасував постанову "Про реалізацію імпортного природного газу на території України", згідно з яким єдиним імпортером газу в країну була НАК "Нафтогаз".

Найбільший приватний імпортер - компанія Фірташа, яка в 2012 році закупила за кордоном вісім мільярдів кубометрів - близько 15% від торішнього споживання палива в Україні.

У 2013-му Ostchem планує зберегти такий же обсяг закупівель. СЄПЕК розраховує, що до кінця року імпортує в Україну близько мільярда кубометрів.

У червні Україна закупила в Угорщині приблизно 137,8 млн кубометрів газу.

"На липень компанія Ахметова запланувала імпорт майже 100 млн кубів газу, до кінця року обсяг імпорту буде коригуватися, повідомили в ДТЕК. Потреба ДТЕК у газі - близько трьох мільярдів кубометрів на рік", - повідомляється в прес-релізі компанії з посиланням на її комерційного директора Андрія Фаворова.

Нагадаємо, навесні 2013 року СКМ купила у Нестора Шуфрича та Миколи Рудьковського 50% "Нафтогазвидобування" - найбільшу приватну газодобувну компанію України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: