Держава хоче позбавити бізнес виводити прибуток з-під оподаткування

Вівторок, 28 травня 2013, 09:18

Держава хоче позбавити бізнес можливості виводити прибуток з-під оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, прийняття урядового законопроекту № 2515 про введення контролю над трансферним ціноутворенням затягується. Комітет з питань податкової та митної політики Верховної ради ще у квітні рекомендував його до прийняття, але до цих пір документ не був розглянутий навіть у першому читанні.

Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський впевнений, що процес затягується штучно.

Реклама:

"Занадто велика ціна питання, норми зачіпають велику групу інтересів. Хоча у світовій практиці такий контроль існує давно, для нас це ново, резонансно і революційно", - зазначає він, припускаючи, що великий бізнес досі веде переговори про пом'якшення правил контролю.

За оцінками партнера PricewaterhouseCoopers В'ячеслава Власова, під контроль держави можуть потрапити операції від 10 до 20 фінансово-промислових груп.

"Сенс контролю над трансферним ціноутворенням полягає в спробі уряду визначити реальні ціни товарів в угодах між пов'язаними особами з тим, щоб ліквідувати механізм оптимізації оподаткування", - пише видання.

"Є два пов'язаних підприємства. Одне виробляє продукцію, друге продає кінцевому споживачеві. Якщо ці дві компанії належать одному і тому ж особі, то з різних причин одному з них може залишатися більше прибутку", - пояснює Власов.

"Якщо це міжнародна транзакція, то причиною може бути нижча ставка оподаткування: прибуток виводиться туди, де ставка податку нижча", - говорить він.

Держава ж зацікавлена в тому, щоб податок був сплачений в Україні, де знаходиться виробництво.

За оцінкою міністра доходів і зборів Олександра Клименка, щорічно через пов'язаних осіб з країни виводитися 100 млрд гривень.

Як відомо, закон дозволить контролюючим органам відслідковувати всі операції обсягом понад 50 млн гривень між пов'язаними особами всередині країни, а також угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткування.

Йдеться про території, де ставка податку на прибуток на п'ять процентних пунктів нижче, ніж в Україні.

Глава "Української аграрної асоціації" Володимир Макар зазначає, що запропонований поріг контрольованих операцій стане надмірним тягарем і для платників податків, і для податківців.

За оцінками його асоціації, тільки за зовнішньоекономічними контрактами кількість операцій, що підлягають перевірці на ТЦО, складе 12 тис на рік. Тому на першому етапі слід встановити поріг в 200-250 млн гривень з подальшим зниженням протягом трьох-п'яти років до 50 млн гривень.

"Якщо підвищити поріг до 200 млн гривень, кількість операцій зменшиться до 2 тис", - говорить він.

Як пише видання, сумнівається бізнес і в доцільності контролю всередині країни. У прес-службі СКМ, у разі коригування оподатковуваного доходу виникне право на пропорційну корекцію витрат. А це - нульовий результат для держбюджету.

Крім того, особливе побоювання бізнесу викликають розміри штрафів.

За неподання річного звіту про контрольовані операції до 1 травня передбачено штраф у об'єм 5% від суми операцій, за ненадання додаткової інформації - штраф у розмірі 100 мінімальних зарплат (понад 110 тис гривень).

Контроль над ТЦУ необхідний, але експерти вважають законопроект "сирим". Спочатку пропонувалося визначити датою вступу закону чинності 1 липня 2013 року, але, очевидно, що її доведеться перенести.

Забловський впевнений, що закон приймуть до початку липня, оскільки є "політична воля".

Однак, що б не було прийнято в парламенті, контролюючі органи будуть трактувати норми на свою користь.

Як відомо, обсяги недоотриманих податкових надходжень держбюджету шляхом продажу найбільшими фінансово-промисловими групами виробленої в Україні продукції за кордон за заниженими цінами в 2012 році становили як мінімум 14 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!