"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські олігархи не доплатили в держбюджет 14 мільярдів

Понеділок, 27 травня 2013, 18:27

Обсяги недоотриманих податкових надходжень держбюджету від найбільших фінансово-промислових груп в 2012 році склали як мінімум 14 млрд гривень.

Про це повідомив фінансовий аналітик Мар'ян Заблоцький, посилаючись на джерела в податкових органах, передає ZN.UA.

"З одного боку, навіть чесна сплата цієї суми в кращому випадку дозволить підняти пенсії лише на 100 гривень. Але в умовах дефіциту бюджетних коштів і стагнації економіки, досить імовірно, що уряд все ж буде тиснути на фінансово-промислові групи, щоб ті платили в бюджет більше. Не останню роль у цьому повинна зіграти фінансова поліція", -  заявив Заблоцький.

Посилаючись на міжнародний досвід, Заблоцький констатував, що підпорядкування фінансової поліції не має визначального впливу на її ефективність.

Реклама:

"Головне, щоб у інших гілок влади також перебувала політична воля боротися з розкраданням бюджетних коштів та несплатою податків", - підкреслив аналітик.

Нагадаємо, 12 березня 2013 року прем’єр-міністр Микола Азаровпідписав для внесення до парламенту законопроект про контроль за трансфертним ціноутворенням.

Як повідомлялося, у законопроекті про трансфертне ціноутворення передбачена можливість до 1 січня 2018 року для металургійної галузі та АПК скористатися певним послабленням в системі держконтролю.

Крім того, згідно із законопроектом, контроль трансфертних цін буде здійснюватися в тому випадку, якщо сукупний обсяг операцій з контрагентом перевищив 50 млн гривень в рік.

Бізнес буде подавати звітність раз на рік - до 1 травня наступного за звітним року. При цьому в проекті закону передбачено, що податківці не мають права перевіряти ціноутворення в контрольованих операціях у межах звичайної податкової перевірки.

За словами глави Міндоходів Олександра Клименка, закон про трансфертне ціноутворення принесе Україні в перший рік 0,5 млрд гривень додаткових надходжень.

Раніше перший віце-спікер Верховної ради Ігор Калєтнік заявив, що законопроект про трансфертне ціноутворення треба суттєво доопрацювати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!