Думка експерта: Проект закону про боротьбу з пірамідами залишає "лазівки" для зловживань

Понеділок, 18 березня 2013, 16:49

Розроблений Нацкомфінпослуг і затверджений урядом проект закону "Про заборону фінансових пірамід" не повністю вирішує проблему даного виду фінансового шахрайства і залишає ряд лазівок для зловмисників.

Про це заявив голова правління ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За його словами, визначення самої піраміди є достатньо вичерпним.

"У законопроекті йдеться про те, що піраміда - це процес надання особою фінансових активів у розпорядження організаторам в обмін на можливість отримати вигоду через залучення інших учасників. Оскільки піраміди як правило не реєструються ні у вигляді юридичних осіб, ні у вигляді об'єднань громадян, таке визначення спростить залучення організаторів до відповідальності", - говорить експерт.

Реклама:

На думку Клименка, у визначення варто було б також додати формулювання, які припускають, що частиною піраміди є не тільки можливість, але й обіцянка отримати вигоду.

"При доопрацюванні документа в парламенті потрібно максимально конкретно прописати всі можливі види обману, до яких можуть вдатися організатори піраміди, щоб виключити якнайбільше можливостей для зловживань", - зазначив він.

З визначенням сприяння створенню фінансової піраміди також можуть виникнути різночитання. Згідно із законопроектом, сприянням є надання організаторам приміщень, транспортних засобів, технічних пристроїв або іншого майна, яке використовувалося побудови фінансової піраміди.

Крім того, сприянням є і рекламування фінпіраміди, пропозиція участі в ній чи інші дії такого роду. При цьому такі дії повинні бути вчинені навмисно.

"Цю обмовку потрібно розширити або переробити таким чином, щоб "десятники", "сотники" та інші ключові учасники шахрайських схем не могли уникати відповідальності, прикриваючись нерозумінням того, що відбувається, ненавмисним бажанням обвести навколо пальця своїх жертв", - вважає Клименко.

Крім того, за його словами, проект передбачає занадто маленькі суми штрафів для творців фінансових пірамід.

"Для творця піраміди або його подільників, які залучили у громадянина менше 1000 тис доларів, максимальний розмір штрафу складе 3,4 тис гривень або обмеження волі на строк до 3 років. При цьому в аналогічному законопроекті, розробленому в кінці минулого року в Росії, розмір штрафу для "початківців будівельників" пірамід досягає еквівалента 54 тис гривень, а термін позбавлення (а не обмеження) волі може досягати 5 років ", - говорить експерт.

На його думку, для цього виду фінансового шахрайства покарання має бути жорстким незалежно від рівня "майстерності", до якого дійшов аферист. Також в документі необхідно уточнити і поняття "найбільших" і "особливо великих" розмірів збитку, за нанесення яких пропонується ввести покарання у вигляді позбавлення волі відповідно до 8 і до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: