"Регіонали" пропонують Раді вигідні поправки до Податкового кодексу

П'ятниця, 18 січня 2013, 10:03

Рада може прийняти нові поправки до Податкового кодексу, згідно з якими платники зможуть здійснювати авансові платежі з податку на прибуток за рахунок переплат.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, в законопроекті № 2034, яким депутати Олександр Долженков і Юрій Воропаєв (Партія регіонів) запропонували ліквідувати суперечності окремих норм Податкового кодексу говориться, що документальна невиїзна перевірка платника податків повинна проводитися за його згодою, а не так, як зараз - виключно на підставі рішення керівника податкової служби.

Крім того, будуть чітко прописані терміни проведення таких перевірок: до 15 днів - для великих підприємств, 10 днів - для малого бізнесу; 5 днів - для решти.

Реклама:

"Ще одним важливим нововведенням стане те, що узагальнюючі податкові консультації будуть реєструватися в Мін'юсті, а значить, їх можна буде оскаржувати в суді, якщо платник вважає, що вони суперечать законодавству", - пише видання.

Разом з цим депутати пропонують ввести новий вид штрафу - за нереєстрацію в єдиному реєстрі податкових накладних у розмірі 510 гривень (при повторному порушенні - 1020 гривень).

Також було запропоновано змінити норму щодо сплати авансових платежів з податку на прибуток з 1 січня. Правка стосується можливості сплати авансів за рахунок переплачених наперед (7 млрд гривень) або сплачених помилково сум.

"Введенням солідарної відповідальності влада переклала свої проблеми на плечі бізнесу. Ті формулювання, які вивірені і будуть працювати, ми, звичайно, підтримаємо", - говорить заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Андрій Сенченко ("Батьківщина").

"Закривати платежі за рахунок переплачених сум доцільно і нормально. Нонсенсом вважаю те, що бізнесмен відповідає за дії контрагента", - погоджується перший заступник глави комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов (Партія регіонів).

Однак він вважає, що ці пропозиції навряд чи знайдуть підтримку в умовах кризи бюджету: "Зараз не найкращий час для їх введення. Для бюджету це велике навантаження".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!