Експерт вважає, що Януковичу потрібно боятися бізнес-еліт

Середа, 24 жовтня 2012, 14:23

Після виборів Віктор Янукович може стати жертвою олігархів, яких не влаштовує поширення влади його Сім`ї.

Про це у своїй статті для американського видання The Foreign Policy пише старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Андерс Аслунд.

"Ці вибори стануть або останнім кроком в консолідації Януковичем влади, або останнім шансом його супротивників зірвати правління його сім'ї. На цей раз, однак, найбільш відчутна загроза для його правління походить не з натовпу на вулиці, а від бізнес-еліти, яка є його союзниками", - цитує Аслунда "Тиждень".

Експерт в чергове відмітив, що Янукович останнім часом посилив наступ на права людини та контроль над центральними органами влади.

Реклама:

"Але чисті репресії не можуть врятувати президента, якщо його підтримка серед найпотужніших в Україні бізнес-інтересів продовжить знижуватися. Янукович з самого початку призначив уряд, в якому домінує дев’ять великих бізнес-груп, кожна з яких була представлена одними або кількома міністрами кабінету, але їх число швидко скоротилось", - вважає експерт.

За його словами, замість цього в виконавчій владі зараз домінують прихильники сім`ї Януковича, які контролюють всі правоохоронні органи, Центральний банк і Міністерство фінансів, а підприємці скаржаться, що їх витісняє Олександр Янукович.

"Як наслідок, Україна впала ще глибше у рейтингу по боротьбі з корупцією Transparency International – до 152 місця з 183 країн, а майнові права були ще більш підірвані", - пише експерт.

"На саміті в Ялті влітку і Янукович і присутня публіка здається розуміли, що жодній його новій обіцянці реформ вірити не можна, а він сам повністю проігнорував проблему", - відмітив Аслунд.

За його словами, деяких високопосадовців, котрі відвідали форум, очевидно, не влаштовує статус-кво, в тому числі першого заступника прем'єр-міністра Валерія Хорошковського, міністра економіки Петра Порошенка і віце-прем'єра Сергія Тігіпка.

"Всі вони є мільярдерами і великими бізнес-лідерами. Хоча вони все ще належать до партії Януковича, вони, здавалося, більше прагнули вгодити іноземним бізнесменам і політикам. У своїх виступах вони відзначили існуючі проблеми управління в Україні, і всі, закликали до тіснішої співпраці з Європою і швидких економічних реформ", - відмітив Аслунд.

Розглянувши альтернативні сценарії перемоги та збільшення влади Партії регіонів й перемоги опозиції Аслунд прийшов до висновку, що скоріше за все ці вибори будуть подібними на 2002 рік, й після них олігархи будуть більше протистояти Януковичу.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!