Уряд хоче нові правила компенсації збитків від реприватизації

П'ятниця, 21 вересня 2012, 09:51

В уряді занепокоїлися захистом інтересів інвесторів у разі реприватизації майна та запропонували прийняти закон.

Закон має зобов'язати державу компенсувати втрати попереднього власника підприємства за рахунок коштів, отриманих від нового покупця державного активу, пише "Комерсант-Україна".

Отже, якщо держпідприємство буде перепродано дешево, то колишній власник втратить вкладені в нього кошти.

У розпорядженні видання опинився проект змін до закону "Про приватизацію держамайна", який прописує механізм грошових розрахунків при поверненні підприємств державі.

Реклама:

Документ був розроблений Фондом держмайна за дорученням першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського, щоб встановити єдиний механізм реприватизації і "підвищити інвестиційну привабливість об'єктів приватизації".

Змінами запропоновано додати те, що "повернення покупцям коштів, сплачених за об'єкт приватизації, проводиться на підставі рішення суду з коштів, отриманих від повторного продажу цих об'єктів у порядку, встановленому ФДМ".

Запропонований законопроект покликаний зробити процес повернення коштів автоматичним, оскільки в ньому визначаються джерела компенсації.

Однак якщо за підсумками нового приватизаційного конкурсу виручена сума виявиться менше тієї, яку хотів би отримати колишній власник, то він понесе істотні втрати.

Фактично в законі буде чітко прописано, що якщо спочатку підприємство було продано за 100 млн грн, а на повторному конкурсі - за 10 млн грн, то колишній власник втратить на інвестиціях 90 млн грн (не рахуючи коштів, вкладених у модернізацію).

Опинившись у такій ситуації, інвестору буде вкрай складно стягнути з держави недоотримані кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: