Думка експерта: Реприватизація поставить хрест на інвестиціях

Понеділок, 10 серпня 2015, 17:21

Розпочата Генеральною прокуратурою реприватизація державного майна може призвести до катастрофічних наслідків для економіки.

Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Реприватизація ніколи і нікого ні до чого доброго не приводила. Усілякі розмови пов'язані з реприватизацією, переглядом підсумків приватизації - це розмови, які потенційно будуть відлякувати іноземних інвесторів, які не особливо розбираються в перипетіях, які є в Україні, особливо в перипетіях такого політичного характеру", - сказав він.

"Це зупинить їх від прийняття рішення навіть потенційно можливого інвестування в Україну", - говорить Устенко.

Реклама:

Він зазначає, що в хороші роки Україна могла залучити до 10 млрд доларів інвестицій щорічно. Але, навіть на ті часи це було в рамках всіх світових обсягів інвестицій вкрай мало.

"Якщо ви подивитеся минулий рік, то в світі 1,2 трильйона доларів інвестувалося у вигляді прямих іноземних інвестицій. Україна ж отримала всього два мільярди доларів. Тобто це навіть не крапля в морі, це фактично ніщо, це менше навіть, ніж похибка, яку можна було б оцінювати в подібного роду масштабах", - заявив експерт.

"І тому якщо Україна хотіла б залучити інвестиції, як мінімум повторити успіх тих років, коли було 10 і вище млрд доларів, то вона повинна, перш за все, думати не про те, як реприватизувати щось, а повинна думати про те, як зробити так, щоб покращити інвестиційний клімат в країні", - упевнений Устенко.

Інвестиції - це не просто гроші, які приходять в країну, це можливість впливати на курс гривні, каже експерт.

"Якби Україна змогла отримати 40 млрд доларів інвестицій протягом найближчих чотирьох років, то не треба було б брати кредити у Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних фінансових інституцій. Ми не можемо цього зробити", - відзначає він.

Він зазначив, що "інвестиції мають і другу важливу функцію, інвестиції - це те, що забезпечує темпи економічного зростання в майбутньому".

На думку експерта, Україна зараз зіткнеться з колосальним викликом, пов'язаним з тим, що за результатами цього року ВВП на душу населення буде перебувати на рівні близько двох тисяч доларів на душу населення, в той час як у сусідній Польщі він перевищує позначку 15 тисяч доларів.

"Це найнижчий рівень ВВП на душу населення в рамках Європи, в принципі Європи, Центральної та Східної Європи зокрема", - говорить Устенко.

"Це означає, що ми ризикуємо тим, що у нас будуть серйозні міграційні потоки. Тому нам треба зробити так, щоб економіка країни розвивалася. Вона ніколи не буде розвиватися без залучення інвестицій. І реприватизація поставить хрест на інвестиціях", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: